پزشکی عمومی

رشته پزشکی عمومی در زیر گروه رشته‌ی علوم تجربی قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد سراسری، آزاد و پردیس خودگردان می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع بالاتری همچون تخصص و فوق تخصص، در رشته پزشکی ادامه تحصیل داد.

معرفی رشته

معرفی رشته

قبولی در رشته پزشکی یکی از بزرگ‌ترین اهداف دانش‌آموزان رشته تجربی است. درآمد بالا، منزلت اجتماعی و موقعیت شغلی مناسب از فاکتورهایی است که توجه همه دانش‌آموزان، معلمان و خانواده‌ها را به این رشته جلب می‌کند. به دست آوردن هر چیزی مستلزم پرداخت بهایش است و این به آن معنا است که رشته پزشکی هم سختی‌های خاص خودش را دارد که می‌بایست با شناخت و علاقه کافی به سراغش بروید تا در نیمه راه مجبور به رها کردنش نشوید. داشتن تراز بالا و یا موفقیت در کنکور سراسری دانشگاه‌ها، لزوماً به معنی موفقیت در رشته پزشکی نیست بنابراین به هنگام انتخاب رشته می‌بایست به این نکته مهم توجه ویژه‌ای داشت. به طور میانگین افراد باید 8 تا 13 سال از زندگی خود را صرف تحصیل در رشته پزشکی و گذراندن دروس سخت آن کنند. در واقع می‌توان گفت که بهترین سال‌های جوانی خود را باید صرف مطالعه کتاب‌های دشوار، کشیک‌های طولانی مدت و معالجه بیماران و پاسخ‌گویی به مراجعین کم‌طاقت کنند. دانشجویان پزشکی باید بدانند که به محض پذیرفته شدن در دانشگاه‌های پزشکی دیگر مانند قبل نمی‌توانند برای روزهای تعطیل خود برنامه‌ر‌یزی کنند چرا که برخلاف بیشتر دانشجویان فنی و مهندسی در تمام طول هفته، باید در کلاس درس و یا در بخش‌های مختلف بیمارستان حضور داشته باشند که شامل تعطیلات نوروز و روزهای جمعه نیز می‌شود.

پزشکی عمومی

در حال حاضر نظام آموزش پزشکی عمومی، شامل 4 دوره علوم پایه به مدت 5 ترم یا 2 سال و نیم، فیزیولوژی به مدت 4 ترم یا یک سال، کارآموزی بالینی استارژی، به مدت 4 الی 5 ترم یا 2 سال و نیم و کارآموزی بالینی اینترنی، به مدت 18 ماه یا 3 دوره 6 ماهه است. دوره علوم پایه وقتی به اتمام برسد دانشجویان مجاز به ورود دوره بعدی به نام فیزیوپاتولوژی هستند و پیش از ورود به دوره بعدی امتحان جامع علوم پایه پزشکی از تمام دانشجویان به طور سراسری و هم‌زمان توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی به عمل می‌آید و قبول‌شدگان مجاز به ورود دوره فیزیوپاتولوژی خواهند بود. این امتحان دربردارنده مباحث تدریس شده در دوره علوم پایه است.

گرایش‌های رشته

  • تخصصی بالینی: جراحی عمومی- جراحی مغز و اعصاب- جراحی استخوان و مفاصل- جراحی کلیه و مجاری ادراری و تناسلی- بیماری‌های قلب و عروق- بیماری‌های کودکان- بیهوشی- پزشکی اجتماعی- پزشکی هسته‌ای- آسیب‌شناسی- پوست- پزشکی فیزیکی و توان‌بخشی- چشم‌پزشکی- پرتودرمانی- پرتوشناسی تشخیصی- زنان و زایمان- روان‌پزشکی- گوش و حلق و بینی- پزشکی قانونی و طب کار
  • تخصصی علوم پایه: فیزیولوژی- ایمونولوژی- ژنتیک- ویروس‌شناسی پزشکی- میکروب‌شناسی پزشکی- انگل‌شناسی پزشکی- بیوشیمی-آمار حیاتی و تغذیه
  • فوق تخصص: تمامی گرایش‌های بالا

دانشگاه‌های برتر

  • داخل کشور: دانشگاه علوم پزشکی تهران- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی- دانشگاه علوم پزشکی شیراز- دانشگاه علوم پزشکی مشهد- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان- دانشگاه علوم پزشکی تبریز و ...
  • خارج کشور: هاروارد آمریکا- آکسفورد انگلیس- کمبریج انگلیس- استنفورد آمریکا- جان هاپکینز آمریکا- انیستیو کارولینسکا سوئد

مهارت‌های مورد نیاز

  • تحمل و صبر بالا
  • سطح علمی بالا
  • دل‌سوز و مهربان بودن
  • وقت‌شناس و منضبط بودن
  • ریزبین و نکته‌سنج بودن
  • اخلاق و برخورد عالی و خوب
  • علاقه‌مند به حرفه خود و وظیفه‌شناس بودن
  • ارائه توضیحات کامل درباره بیماری به بیمار و مراجعان

شرح وظایف مهم

  • بررسی پرونده پزشکی
  • تجویز دارو و درمان بیماری
  • شنیدن دقیق مشکل از زبان بیمار و تشخیص بیماری
  • بررسی دقیق علائم حیاتی بیمار و وضعیت جسمانی وی
  • در صورت لزوم و در موارد خاص و مشکوک معرفی بیمار به پزشک متخصص مربوطه

بازار کار

بازار کار

طبق برآورد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی تهران، می‌توان گفت که تعداد پزشکان حاضر در جامعه هنوز هم به طور کامل پاسخ‌گوی نیاز جمعیت کشور نمی‌باشد. چرا که هنوز بسیاری از مناطق محروم بدون پزشک به سر می‌برند. پزشکان به طرق مختلف می‌توانند برای خود اشتغال ایجاد کنند. یکی از این راه‌ها تأسیس یک مطب شخصی برای خود می‌باشد که بتوانند در آن بیماران را ویزیت کنند یا می‌توانند در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و سایر مراکز بهداشتی - درمانی به ویزیت و درمان مراجعه‌کنندگان بپردازند. هم‌چنین آنان می‌توانند در سالن‌های ورزشی در کنار تیم‌های ورزشی و ورزش‌کاران حضور داشته باشند تا درصورت بروز هر گونه آسیب خود را سریعا به مصدوم برسانند. بنابراین برای علاقه‌مندان به این رشته به لحاظ اشتغال، نگرانی زیادی وارد نیست در واقع پزشک بیکار نمی‌ماند مگر این که خودش بخواهد. در خصوص میزان درآمد پزشکان می‌توان گفت که میزان درآمد پزشکان بسته به شرایط، تخصص و محل کارشان متفاوت است. طبق معمول دارندگان مطب شخصی از درآمد بیشتری نسبت به همکاران خود در مراکز دولتی برخوردارند. اما نرخ درآمد یک پزشک عمومی با پزشک متخصص زمین تا آسمان متفاوت است. پزشکان متخصص نیز بسته به نوع تخصص خود مشمول درآمدهای متفاوتی می‌شوند که همین امر سبب شده تا بسیاری از پزشکان عمومی تمایل زیادی به گرفتن تخصص داشته باشند.

موقعیت شغلی

بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، مطب‌های شخصی، اورژانس، کلیه مراکز درمانی، بخش‌های خصوصی و دولتی، ورزشگاه‌ها، بهزیستی، آسایشگاه و... .

سوءتفاهم

تصور بسیاری از داوطلبان ورود به دانشگاه به خصوص داوطلبان علاقه‌مند به رشته پزشکی این است که دانشگاه مثل یک قیف برعکس است که ورود به آن مشکل و خروج از آن بسیار ساده است. در حالی‌که دانشجویان رشته پزشکی باید آمادگی مطالعه، تحقیق و پژوهش را در حد بسیار گسترده و فراگیر داشته باشد. یعنی اگر دانشجو بسیار کوشا و علاقه‌مند نباشد و تنها برای عنوان پزشکی وارد این رشته شده حتی نمی‌تواند مدرک دکتری عمومی خود را به‌دست بیاورد. زیرا دوره پزشکی عمومی نسبت به سایر رشته‌ها طولانی‌تر است و در طی این مدت دانشجو باید درس‌های متعدد، متنوع، حجیم و نسبتاً پیچیده و دشواری را مطالعه کند. یکی دیگر از تصورات اشتباه در مورد این رشته این است که برای فارغ‌التحصیلان این رشته بازار کار مناسبی نیست و یا عملاً اشباع شده است. در حالی که کشور ایران هنوز در بسیاری از شهرهای کوچک و مناطق محروم با کمبود پزشک مواجه است. از سوی دیگر بسیاری از علاقه‌مندان به این رشته بر این باورند که یک پزشک فارغ‌التحصیل حتماً باید در مطب بنشیند و نسخه بنویسند اما این باور کاملاً اشتباه است چرا که طبابت فقط بخشی از کار یک پزشک است و یک فارغ‌التحصیل پزشکی می‌تواند در زمینه پزشکی کارهای تحقیقاتی زیادی انجام دهد.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

در سال‌های اخیر بسیاری از پزشکان کشور و برخی از فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی به دنبال مهاجرت و سفر به سوی کشورهای دیگر هستند تا از این طریق پیشرفت قابل توجه‌ای در حرفه خود داشته باشند. از آن‌جایی که رشته پزشکی و پیراپزشکی جزء رشته‌های خاص و مطرح نظام سلامت و بهداشت هر کشور محسوب می‌شود لذا هر کشور برای پذیرش این قشر از فارغ‌التحصیلان و پزشکان قواعد مشخص خود را دارند که بر طبق آن می‌بایست این گروه برای کار یا ادامه تحصیل مدارک خود را معادل‌سازی کنند و یا در آزمون‌های خاصی شرکت کنند. شرایط تحصیل و کار در کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی با هم متفاوت است که در ادامه کشورهایی را نام می‌بریم که مزایای بیشتری را از همه لحاظ اعم از حقوقی و تحصیلی چه از به کادر پزشکی خود اختصاص می‌دهند. 10 کشوری که جزء بهترین کشورها برای پذیرش و استخدام پزشکان است به ترتیب عبارتند از: هند، استرالیا، آمریکا، بلژیک، کانادا، انگلستان، فرانسه، ایرلند، سوئیس و دانمارک.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: