خطاهای شناختی

خطاهای شناختی

چقدر خطاهای شناختی را می‌شناسید؟ خطاهای شناختی از تصمیم‌گیری اشتباه و قضاوت افراد بر مبنای نادرست به وجود می‌آیند. در اکثر مواقع مغز ما وقتی می‌خواهد تصمیم‌گیری سریع‌تر و بهتری داشته باشد، دچار خطاهای شناختی می‌شود. ما باید بدانیم که دور شدن از خطرات و آسیب‌های روانی مثل اضطراب، راه‌حل‌های بهتری دارد و نباید مدام سراغ خطاهای شناختی برویم. برای آشنایی با خطاهای شناختی و اهمیت آن‌ها، این ویدئو را از دست ندهید.

تحریف‌های شناختی

منظور از خطاهای شناختی، همان برداشت‌های ذهنی اشتباه ما هستند. این خطاها به دو بخش «سوگیری‌های شناختی» و «تحریف‌های شناختی» تقسیم می‌شوند. از سوگیری‌های اشتباه می‌توان به اعتماد به نفس کاذب و تاکید شدید روی اطلاعاتی که داریم اشاره کرد. از تحریف‌های شناختی هم می‌توان قضاوت، تحلیل و برچسب زدن به افراد را نام برد. اما چطور باید از این خطاها دوری کنیم؟ کارشناس ما در این ویدئو به این سوال مهم و چالش‌برانگیز پاسخ داده است.

فاجعه‌سازی

همه‌ی ما در زندگی‌مان با صحنه‌هایی مواجه شده‌ایم که ناگهان به آن انتظارمان نمی‌رسیم. کشتی‌هایمان غرق می‌شوند و شکستی که پیش آمده در ذهن ما ده‌ها برابر سنگین‌تر جلوه می‌کنند. آن لحظه ذهن ما هم متناسب با برداشت ما از آن اتفاق، به تمام بدن فرمان می‌دهد که در این بحران غرق شوند و به کمک مغز بیایند. حقیقت این است که این اتفاقات نباید در ذهن ما بزرگ جلوه کنند. اما چه راه‌کاری برای جلوگیری از فاجعه‌انگاری وجود دارد؟ چطور می‌توانیم اتفاقات را همانطور که هستند ببینیم؟

بایدها و نبایدها

حتماً پیش آمده که کاری برایتان خیلی مهم باشد و نسبت به آن نوعی حس اجبار پیدا کنید. گاهی اوقات ما در حین انجام کاری، تحت تاثیر کلمه‌ی باید قرار می‌گیریم. مثلاً بعد اتفاق خاصی، پشیمان می‌شویم و با خود می‌گوییم باید این کار را می‌کردم، باید آن کار را می‌کردم. یا نسبت به آینده، سرسختانه می‌گوییم باید این کار حتماً در آینده انجام شود. این طرز فکر به ذهن ما آسیب می‌زند و ما را تحت فشار می‌گذارد. اما چطور می‌توانیم اتفاقات را ساده‌تر بگیریم؟ کارشناس ما در این ویدئو به این سوال مهم پاسخ داده است.

برچسب زدن

یا شما به راحتی به دیگران برچسب می‌زنید؟ خیلی از آدم‌ها اگر مراقب افکارشان نباشند، در این دام می‌افتند. یعنی اگر آدم‌ها را به اشتباه ارزیابی کنیم، به طور ناخودآگاه به آن‌ها برچسب می‌زنیم. مثلاً در مدارس شاهد برچسب زدن به کودکان با کلمات بی‌استعداد، ناتوان یا بی‌سواد هستیم. این کلمات بار معنایی بدی دارند و دنیای کودک را نابود می‌کنند. جهان امروز، جهان برچسب زدن و قضاوت کردن نیست. ما نباید همه را با عینک عیب‌جویی نگاه کنیم. برای کسب اطلاعات تکمیلی در این‌باره، توضیحات کارشناس ما را بشنوید.

شخصی‌سازی

خطای شخصی‌سازی یعنی مدام حرف دیگران را به خودمان بگیریم و خودمان را بابت حرف دیگران سرزنش کنیم. وقتی این اتفاق می‌افتد، حالمان را بی‌خود و بی‌جهت بد می‌کنیم و هر جا که می‌رویم، فکر می‌کنیم دیگران همیشه به ما کنایه می‌زنند. در حالی که اصلاً قصد و غرضی در کار نبوده است. با خطای شخصی‌سازی ما همیشه حرف‌های دیگران را شاخ و برگ می‌دهیم و فکر می‌کنیم از صحبت‌های بد دیگران سهم داریم. اما چطور می‌توانیم خودمان را از این دام رها کنیم؟ ببینید و بشنوید صحبت‌های کارشناس ما را در این ویدئو.

ذهن‌خوانی

وقتی افراد به شما بگویند توی ذهنتان چی می‌گذرد، خطای ذهن‌خوانی اتفاق افتاده است. حواس‌مان باشد اگر ما صحبت نکنیم و افراد ذهن ما را بخوانند و از رفتار ما برداشت شخصی خود را داشته باشند، خطایی رخ داده است تحت عنوان ذهن‌خوانی. برای اینکه ذهن‌خوانی نداشته باشیم، باید قضاوت را کنار بگذاریم و از کارهای افراد برداشت ذهنی خودمان را نداشته باشیم. اما آیا این کار به همین راحتی است؟ حتماً صحبت‌های کارشناس ما را در این باره بشنوید.

سرزنش کردن

تا حالا به این فکر کرده‌اید که چرا دیگران را عامل اصلی ناکامی‌ها و به هم خوردن احساسات‌مان می‌دانیم؟ چرا مدام تقصیرها را گردن دیگران می‌اندازیم؟ اصلاً خیلی‌وقت‌ها می‌دانیم که شکست‌مان تقصیر خود ماست، ولی ما باز دیگران را مقصر می‌دانیم. انگار این طرز فکر به یک مکانیزم دفاعی برای ذهن ما تبدیل شده است. اما آیا سرزنش کردن دیگران کاری را پیش می‌برد؟ چطور می‌توانیم از ذهن‌مان در برابر سرزنش کردن دیگران مراقبت کنیم؟

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: