مهندسی عمران

رشته مهندسی عمران در زیر گروه رشته‌ی ریاضی و فیزیک قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد، غیرانتفاعی و پیام نور می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته مهندسی عمران ادامه تحصیل داد.

گزیده‌ای از آن‌چه باید درباره‌ی مهندسی عمران بدانید؛

معرفی رشته

معرفی رشته

برای ورود به هر رشته یک سری فاکتورها برای موفقیت وجود دارد. مهم‌ترین فاکتور در رشته مهندسی عمران علاقه به عمران سازه‌ها است. رشته مهندسی عمران یکی از زیرمجموعه‌های گروه ریاضی فیزیک است که در صدد آموزش ساختن سازه‌های ساختمانی و غیرساختمانی است و این سازه‌ها شامل ساختمان‌ها، پل‌ها، فرودگاه‌ها، تونل‌ها، سدها، جاده‌ها، مجاری انتقال آب و ... هستند. رشته مهندسی عمران یکی از رشته‌هایی است که وجود آن در همه شهرها ضروری است چرا که با ساخت و ساز ساختمان‌ها و بناها سروکار دارند و یک مهندس عمران باید بتواند به بررسی توان پایه‌ها و ستون‌ها، فضا، حجم و .... بپردازد.

مهندسی عمران

دانشجویان رشته مهندسی عمران نباید انتظار داشته باشند که با گذراندن دوره کارشناسی به همه مسائل رشته مهندسی عمران تسلط یابند، بلکه آنها باید علاوه بر دروس و واحدهایی که در دوره تحصیل می‌گذرانند با مطالعه و بررسی و همچنین کارآموزی به تسلط لازم در این رشته برسند. هدف از ایجاد این رشته تربیت افراد توانمند و با استعدادی است که بتوانند با آگاهی علمی و فنی کافی از عهده انجام وظایفی چون طراحی، مدیریت، نظارت و اجرای پروژه‌های عمرانی در زمینه‌های مرتبط برآیند و نیازهای عمرانی جامعه را به سازه‌های ساختمانی و غیر ساختمانی برآورده کنند. در واقع دانشجوی مهندسی عمران باید بیاموزد که تعادل میان 3 عامل ایمنی، زیبایی و مقرون به صرفه بودن را حفظ کند.

گرایش‌های رشته

  • کارشناسی: گرایش عمران، گرایش نقشه‌برداری، گرایش آب؛
  • کارشناسی ارشد: گرایش آب و فاضلاب، گرایش برنامه‌ریزی و حمل و نقل، گرایش خطوط راه آهن، گرایش زلزله، گرایش رودخانه، گرایش سازه، گرایش سواحل، گرایش سازه‌های هیدرولیکی، گرایش مکانیک خاک و پی، گرایش مهندسی آب، گرایش مهندسی سازه‌های دفاعی، گرایش مهندسی محیط زیست، گرایش مهندسی و مدیریت ساخت؛
  • دکتری: گرایش سازه، گرایش ژئوتکنیک، گرایش زلزله، گرایش مهندسی و مدیریت ساخت، گرایش راه و ترابری، گرایش حمل و نقل، گرایش مهندسی آب و سازه‌های هیدرولیکی، گرایش مهندسی محیط زیست، گرایش مهندسی و مدیریت منابع آب؛

دانشگاه‌های برتر

  • داخل کشور: دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیرالدین طوسی، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه صنعتی امیر کبیر، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه شاهد تهران، دانشگاه تهران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی تهران و دانشگاه الزهرا (س)؛
  • خارج کشور: دانشگاه ماساچوست آمریکا، دانشگاه کمبریج لندن، دانشگاه کالیفرنیا آمریکا، دانشگاه امپریال لندن، دانشگاه صنعتی زوریخ سوئیس و دانشگاه پلی‌تکنیک میلان ایتالیا؛

مهارت‌های مورد نیاز

  • قدرت تحلیل مسائل
  • داشتن روابط عمومی بالا
  • تسلط به ریاضی و فیزیک
  • قدرت تصمیم‌گیری و انتخاب
  • قدرت تجسم (دید مهندسی)
  • توانایی بالا در انجام کار تیمی
  • فراگیری نرم‌افزارهای مربوط به رشته عمران
  • دانش کامل نسبت به قوانین و دقت در جزئیات
  • اطلاع از قوانین و بخش‌نامه‌های ساخت و ساز و به روزرسانی اطلاعات

شرح وظایف مهم

  • تهیه نقشه
  • مدیریت پروژه‌های ساختمانی
  • رای‌زنی و گفتگو با مشتریان و کارفرمایان
  • بررسی امکان‌پذیری پروژه‌های عمرانی
  • آزمایش خاک برای تعیین کیفیت و قدرت پایه‌سازه
  • ارائه گزارش به مشتریان، مراکز دولتی و سازمان‌ها
  • محاسبه و اجرای سازه‌های مختلف مثل ساختمان‌ها
  • بررسی ریسک‌ها و اثرات ناشی از پروژه‌های عمرانی
  • استفاده از نرم‌افزارهای مدل‌سازی برای تحلیل داده‌ها

بازار کار

بازار کار

رشته مهندسی عمران در بین رشته‌های مهندسی جزء رشته‌های پرکاربرد محسوب می‌شود. در بیشتر مواقع این رشته تأثیر مستقیمی از سیاست‌های داخلی و خارجی می‌گیرد. مهندسی عمران در حال حاضر مانند سایر رشته‌های مهندسی بازار کار ضعیفی دارد که علت آن اشباع شدن و گسترش این رشته در دانشگاه‌های کشور و در نتیجه افزایش فارغ‌التحصیلان است. در چنین شرایطی فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند با کسب مهارت‌ها و توانمندی‌های لازم جذب سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی و دولتی شوند. در نتیجه دانشجویان برای کسب این مهارت‌ها و توانمندی‌ها می‌بایست علاوه بر دروس دانشگاهی، نرم‌افزارها و دانش‌های مورد نیاز ورود به بازارکار را فرا گیرند. مهندسان عمران در شغل‌های طراحی، مشاوره و پیمان‌کاری و اجرا و نظارت بر پروژه‌های ساختمانی فعالیت دارند اما برای رسیدن به تمام موقعیت‌های شغلی که در مهندسی عمران بیان کردیم، نیاز است که حداقل مدرک لیسانس مهندسی عمران را داشته باشند و هر چه مراتب بالاتر تحصیل را طی کنند راحت‌تر می‌توانند در بخش‌های دولتی و کارهای مربوط به شهرسازی و سدسازی و مواردی از این دست فعالیت کنند.

موقعیت شغلی

استخدام در وزارتخانه‌های دولتی مربوط به وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، کارشناس رسمی دادگستری، مهندس عمران سازمان نظام مهندسی و ... .

سوءتفاهم

بیشتر مردم عمران را رشته‌ای صرفاً مربوط به راه و ساختمان می‌دانند اما عمران تقریباً شامل تمامی مباحث مربوط به زیرساخت‌های توسعه‌دهنده شهری می‌شود. تقریباً با شناخت سازه‌ها و تبیین مفهوم زیرساخت و آبادی شهرها، رشته عمران نیز متولد شد. یکی از اشتباهات داوطلبان و خانواده‌هایشان در انتخاب این رشته، اسم بزرگ و زیبا و پرآوازه مهندسی عمران است و براین باورند که با اخذ مدرک لیسانس بلافاصله جذب بازار کار می‌شوند و آنها را مهندس عمران پروژه خطاب می‌کنند. این درحالی است که تنها، مدرک تحصیلی مهندسی عمران پس از تحصیل و اتمام دوره کارشناسی به فرد اعطا می‌شود و این به معنای اعطا شغل نیست بلکه به دلیل گسترده بودن حوزه فعالیت دانش‌آموختگان این رشته شغل‌هایی که یک مهندس عمران می‌تواند داشته باشد به صورت‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شود و در مقطع کارشناسی هر شخص فقط تا حدودی با هریک از گرایش‌های رشته مهندسی عمران آشنا می‌شود تا با دیدی درست وارد مقاطع بالاتر هریک از این رشته‌ها شود.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

تحصیل در رشته مهندسی عمران در خارج از کشور برای دانشجویان بین‌لمللی در تمامی مقاطع تحصیلی امکان‌پذیر است، چرا که می‌توان گفت در تمامی کشورهای دنیا امکان ادامه تحصیل در این رشته فراهم شده است و دروس مربوط به این رشته در دانشگاه‌های مختلف ارائه می‌شود. تصمیم‌گیری دانشجویان و یا فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی عمران برای تحصیل در کشورهای دیگر این امکان را به آنها می‌دهد که با افراد مختلف ملاقات کرده و با فرهنگ‌های جدید آشنا شوند همچنین می‌توانند به بهترین برنامه‌های تحصیلی در دانشگاه‌های معتبر و مدارس مهندسی جهان دسترسی پیدا کنند که همین امر موجب افزایش شانس اشتغال به کار و داشتن درآمد بالا آنها می‌شود. به طور کلی تحصیل در یک کشور دیگر باعث رشد فردی و اجتماعی افراد می‌شود که نقش مهمی در شکل‌گیری استقلال فردی و شکوفایی استعدادهای انسان دارد.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: