رشته اقتصاد در زیر گروه رشتهی علوم انسانی قرار دارد. نوع دانشگاههایی که میتوان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور میباشد. همچنین میتوان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته اقتصاد ادامه تحصیل داد.
معرفی رشته
یکی دیگر از رشتههایی گروه انسانی رشته اقتصاد است که تقریبا میتوان گفت طرفدارهای خاص خودش را دارد اما به دلیل شناور بودن ورود به این رشته از گروه تجربی و گروه ریاضی هم امکانپذیر است. در معرفی رشته اقتصاد باید گفت اقتصاد علم زندگی است. شما هیچ پدیدهای را در جهان از زندگی اجتماعی تا علوم سیاسی و مدیریت را نمیتوانید بیابید که با این علم در ارتباط نباشد در واقع رشته اقتصاد نوعی چارچوب و زمینهای است برای گرفتن تصمیمات عقلانی برای یک فرد، خانواده، جامعه یا کشور که انگیزههای یک فرآیند را در جهت کسب منافع اقتصادی تحلیل مینماید. دانشجویان علم اقتصاد در طول دوره تحصیل خود یاد میگیرند که تخصیص منابع را به صورت بهینه داشته باشند. به طور کلی اقتصاد را میتوان به دو اقتصاد کلان و اقتصاد خرد تقسیم کرد که اقتصاد کلان به بررسی رفتار اقتصادهای کلی در مقیاس منطقهای، بینالمللی و اقتصاد خرد به بررسی مصرف کنندگان و مشاغل میپردازد.
اقتصاددانان بررسی میکنند که چگونه افراد، مشاغل، دولتها و ملتها در تخصیص منابع برای برآورده کردن خواستهها و نیازهای خود تصمیمگیری کنند، دانشجویان رشته اقتصاد در دوران تحصیل خود با مبانی، اصول، چالشها، راهکارها و راه حلهای اقتصادی و نظامهای اقتصادی آشنا میشوند تا بتوانند با چیدمان درست و منطقی عناصر اقتصادی به بهترین شکل ممکن نیازهای انسانها را تأمین کنند. هدف اصلی رشته اقتصاد بهینهسازی است؛ به این معنا که با توجه به منابع و محدودیتهای آن بهترین انتخابها و کارها را انجام دهیم تا بیشترین منفعت را کسب کنیم. هدف از رشته اقتصاد تربیت متخصصانی است که بتوانند با کسب مهارتهای لازم در دوران تحصیل خود، در مؤسسات و سازمانهای مرتبط با حوزه اقتصادی مشغول به کار شوند.
گرایشهای رشته
- کارشناسی: اقتصاد نظری، اقتصاد بازرگانی، اقتصاد صنعتی، اقتصاد حمل و نقل، اقتصاد پول و بانکداری و اقتصاد کشاورزی؛
- کارشناسی ارشد: اقتصاد کشاورزی، اقتصاد نفت و گاز، علوم اقتصادی؛
- دکتری: اقتصادسنجی، اقتصاد پولی، اقتصاد مالی، اقتصاد بخش عمومی، توسعه اقتصادی، اقتصاد اسلامی، اقتصاد منابع، اقتصاد ریاضی، اقتصاد شهری و منطقهای، اقتصاد نهادگرا، اقتصاد ایران، اقتصاد بینالملل و اقتصاد بیمه؛
دانشگاههای برتر
- داخل کشور: دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه الزهرا (س)، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه شهید باهنر و دانشگاه بوعلی سینا؛
- خارج کشور: دانشگاه هاروارد، مؤسسه فناوری ماساچوست، دانشگاه استنفورد، دانشگاه برکلی کالیفرنیا، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن، دانشگاه پرینستون، دانشگاه شیکاگو، دانشگاه ییل، دانشگاه آکسفورد و دانشگاه کمبریج؛
مهارتهای مورد نیاز
- تسلط بر ریاضیات
- قدرت ذهنی بالا
- خلاقیت و ایدهپردازی
- اهل ریسک و سود و زیان
- جمعآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنان
- علاقهمند به مباحث اقتصادی و عدد و ارقام
- هوش و استعداد بالا در بررسی اوضاع اقتصادی
- آشنایی با مهارتهای هفتگانه ICDL و نرمافزارهای آماری رایانهای
شرح وظایف مهم
- تفسیر و پیشبینی روند بازار
- تحلیل و تجزیه دادههای اقتصادی
- انجام نظرسنجیها و جمعآوری دادهها
- ارائه نتایج تحقیق را در گزارشها، جداول و نمودارها
- تصمیمگیری درباره مسائل اقتصادی و حل مسائل و مشکلات آن
- جمعآوری، پردازش، طبقهبندی و بازبینی و بررسی اطلاعات اقتصادی
- مشاورههای اقتصادی در مورد موضوعات اقتصادی مشاغل، دولتها و افراد
بازار کار
رشته اقتصاد به نسبت بسیاری از رشتههای علوم انسانی از بازار کار خوبی برخوردار است و عموما به دلیل کار در حوزههای اقتصادی، درآمد بالایی را نیز برای متخصصان اقتصادی فراهم میکند. اقتصاددانان میتوانند در سازمانهای بینالمللی، شرکتهای تحقیقاتی و اتاقهای فکر فعالیت میکنند، جایی که آنها موضوعات مختلف اقتصادی را مطالعه و تحلیل میکنند. اقتصاددانان معمولاًً در یک دفتر به صورت مستقل کار میکنند. با این حال، بسیاری از آنها با سایر اقتصاددانان و آمارشناسان همکاری میکنند و گاهی اوقات در یک تیم کار میکنند. به طور کلی فرصتهای شغلی این رشته برای افرادی که دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری هستند و با مهارتهای تحلیلی قوی و مجرب در استفاده از نرمافزار تجزیه و تحلیل آماری دارند، بسیار عالی است. در نتیجه، دارندگان مدرک لیسانس به احتمال زیاد باید تلاش بیشتری برای پیدا کردن شغل داشته باشند چرا که دانشجویانی که از مقطع کارشناسی رشته اقتصاد فارغالتحصیل میشوند اطلاعات اولیه و پایه را مطالعه میکنند که معمولاً جهت اشتغال به صورت تخصصی کافی نیست.
موقعیت شغلی
سوء تفاهم
- حسابداری برای حمایت از اقدامات خود از اصول خاصی استفاده میکند، درحالی که اقتصاد از مفروضاتی استفاده میکند که تمایل به ایجاد موقعیتهای خاص را سادهتر میکند.
- حسابداری صورتهای مالی را تهیه، تحلیل و درک میکند، درحالی که مطالعات اقتصادی تولید، مصرف و حتی توزیع کالاها و خدمات خاص را بررسی میکند.
شرایط تحصیل در خارج از کشور
از آنجایی که آینده و پیشرفت یک کشور به اقتصاد آن کشور بستگی دارد، سختگیری برای پذیرش در این رشته بسیار زیاد است و دانشگاهها حساسیت زیادی نسبت به پذیرش دانشجویان دارند. امروزه رشته اقتصاد چنان اهمیت دارد که کمتر کسی پیدا میشود به نحوی با اقتصاد سر و کار نداشته باشد و یا با آن آشنا نباشد. از آنجایی که همه جوامع و کشورها به دنبال راهی برای پیشرفت اقتصاد هستند دانشگاههای سراسر جهان برای برتری در این رشته باهم به رقابت میپردازند. هر ساله متقاضیان زیادی برای تحصیل اقتصاد در خارج از کشور اقدام میکنند و دغدغه اصلی این افراد پذیرش قطعی در دانشگاه مورد نظرشان است. علاقهمندان به اقتصاد اکثرا برای دانشگاههای آمریکا، کانادا و انگلستان اقدام میکنند چراکه اهمیت به رشته اقتصاد در این کشورها بسیار بیشتر است به طوری که اقتصاد را با رشتههای سختی همچون پزشکی در یک رده قرار میدهند.