رشته جامعه شناسی در زیر گروه رشتهی علوم انسانی قرار دارد. نوع دانشگاههایی که میتوان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور میباشد. همچنین میتوان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته جامعه شناسی ادامه تحصیل داد.
معرفی رشته
رشته جامعه شناسی یکی از شیرینترین رشتههای علوم انسانی است که در زیر مجموعه علوم اجتماعی قرار میگیرد و با زندگی اجتماعی انسانها سروکار دارد و رفتار انسانها را در جوامع بشری بررسی و ارزیابی میکند. این رشته جزو رشتههای پرطرفدار در این گروه آزمایشی میباشد و تعداد زیادی از داوطلبان در گروه انسانی برای رسیدن به این رشته در دانشگاه تلاش بسیاری میکنند و به رقابت با یکدیگر میپردازند. جامعه شناسی یعنی علم مطالعه جامعه و فعالیتهای انسانی. دامنه بررسی موضوعات در این رشته از فرد تا جامعه یا به قولی از سطح خرد تا سطح کلان را شامل میشود. جامعه شناسی در سطح شخصی، علل و پیامدهای اجتماعی مواردی مانند عشق و روابط عاشقانه، هویت نژادی و جنسیتی، درگیری خانوادگی، رفتار انحرافی، پیری و ایمان مذهبی را بررسی میکند و در سطح جامعه به بررسی و تفسیر موضوعاتی مانند جرم و قانون، فقر و ثروت، تعصب و تبعیض، آموزش و پرورش، جامعه شهری و جنبشهای اجتماعی میپردازد و در سطح جهانی پدیدههایی مانند رشد جمعیت و مهاجرت، جنگ و صلح و توسعه اقتصادی را مورد مطالعه قرار میدهد.
جامعهشناسان بر جمعآوری دقیق، تجزیه و تحلیل شواهد در مورد زندگی اجتماعی تأکید میکنند تا درک و پیشرفت ما از فرآیندهای کلیدی اجتماعی را توسعه داده و غنی سازند. روشهای تحقیق جامعه شناسان متنوع است. جامعهشناسان زندگی روزمره گروهها را مشاهده میکنند، نظرسنجیهایی در مقیاس بزرگ انجام میدهند و اسناد تاریخی را تفسیر میکنند. روشها و تئوریهای جامعهشناسی، بینشهای قدرتمندی در مورد فرآیندهای اجتماعی شکل دهنده زندگی انسانها و مشکلات اجتماعی و چشماندازهای موجود در جهان معاصر ارائه میدهد. دانشجویانی که در رشته جامعهشناسی به خوبی آموزش دیدهاند، میدانند که چگونه باید در مورد زندگی اجتماعی انسان انتقاد کنند، و چگونه میتوانند سؤالات مهم پژوهشی را بپرسند. چگونه میتوانند پروژههای تحقیقاتی خوب اجتماعی را طراحی کنند، چگونه به دیگران کمک کنند تا روش کار در دنیای اجتماعی را درک کنند. به طور کلی، آنها یاد گرفتهاند که چگونه دادههای تجربی را با دقت جمع آوری و تجزیه و تحلیل کنند و در نهایت یافتههای تحقیق خود را تدوین و ارائه دهند.
گرایشهای رشته
- کارشناسی ارشد: مردم شناسی، جمعیت شناسی، توسعه روستایی، برنامهریزی رفاه اجتماعی، جامعه شناسی انقلاب اسلامی، مطالعات فرهنگی، مدیریت راهبردی فرهنگ، مطالعات جوانان، برنامهریزی توسعه منطقهای، برنامهریزی گردشگری، دانش اجتماعی مسلمین، فلسفه علوم اجتماعی، گردشگری مذهبی،مطالعات اوقات فراغت و مدیریت خدمات اجتماعی؛
- دکتری: جامعهشناسی، مردمشناسی، جمعیتشناسی، مددکاری اجتماعی، سیاستگذاری فرهنگی، دانش اجتماعی مسلمین و مطالعات زنان؛
دانشگاههای برتر
- داخل کشور: دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه الزهرا (س)، دانشگاه خوارزمی تهران، دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبائی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه بوعلی همدان، دانشگاه شهید باهنر کرمان و دانشگاه تبریز؛
- خارج کشور: دانشگاه ماساچوست آمریکا، دانشگاه استنفورد آمریکا، دانشگاه میشیگان، دانشگاه آکسفورد انگلستان، دانشگاه ییل آمریکا، دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا، دانشگاه کپنهاگ دانمارک، دانشگاه زوریخ سوئیس و دانشگاه اسلو نروژ؛
مهارتهای مورد نیاز
- هوش و خلاقیت بالا
- تیزبین و نکتهسنج
- داشتن قدرت تجزیه و تحلیل
- قدرت حل تعارضهای پیچیده اجتماعی
- تفکر انتقادی و آشنایی با روشهای تحقیق
- توانمند در بررسی اطلاعات جامعه شناسی
- علاقهمند به جامعه شناسی و مطالعه رفتار مردم
شرح وظایف مهم
- شناخت و مطالعه جوامع بشری
- گسترش نظریههای جامعه شناسی
- تحلیل و بررسی و تحقیق درباره جامعههای انسانی
- فعالیت برای بهبود اوضاع سیاستگذاری فرهنگی و اجتماعی
- مدیریت برنامههای مطالعاتی مورد نیاز دستگاههای برنامهریز کشور
- ارزشیابی و نظارت بر طرحهای اجتماعی در سطح عملی و نظری
- اجرای برنامهها و سیاستگذاریهای اجتماعی در دستگاهها
بازار کار
همانند اغلب رشتههای علوم انسانی و علوم اجتماعی، رشته جامعهشناسی، دانشجویان را در جهت اخذ مشاغل بسیار مهم یاری کرده و امکان فعالیت در دامنه گستردهای از مهارتهای قابل انتقال را برای فارغالتحصیلان فراهم میآورد. به عبارت بهتر، فارغالتحصیلان رشته جامعهشناسی قادر خواهند بود تا تمامی بخشهای مرتبط با جامعهشناسی را بررسی و ارزیابی کنند. همچنین میتوان گفت که برای کسانی که علاقه بسیاری به کسب تخصص در حرفههای مورد نظر دارند، امکان دستیابی به فرصتهای شغلی بهتر و بیشتر نیز فراهم خواهد شد که هر شخص با توجه به دانش و توانمندیهای خود میتواند به بهترین پست شغلی در این رشته دست یابد. البته لازم به ذکر است که فارغالتحصیلان رشته جامعهشناسی در مقطع کارشناسی چندان بازار کار خوبی ندارند لذا برای کسب جایگاه شغلی بهتر با درآمد بالاتر لازم است فارغالتحصیلان جامعهشناسی تا مقاطع بالاتر کارشناسی ارشد و دکتری نیز ادامه تحصیل دهند.
موقعیت شغلی
سوءتفاهم
شرایط تحصیل در خارج از کشور
رشته جامعهشناسی یکی از محبوبترین رشتههای علوم انسانی در کشورهای پیشرفته است به همین دلیل تحصیل رشته جامعهشناسی در خارج از کشور میتواند مزیتهای بسیاری به همراه داشته باشد. هرساله دانشگاههای متعددی در کشورهای گوناگون اقدام به ارائه برنامههای تحصیلی مربوط به رشته جامعهشناسی میکنند اما لازم به ذکر است که هر دانشگاه ضوابط و قوانین مخصوص به خود را دارد. لذا دانشجویان و فارغالتحصیلان رشته جامعهشناسی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند میبایست با آگاهی از این شرایط و قوانین، کشور و دانشگاه مقصد خود را برای مهاجرت تحصیلی خود انتخاب نمایند چرا که تحصیل جامعهشناسی در خارج از کشور میتواند به دانشجویان کمک کند تا با فرهنگ و شیوه زندگی و آداب و رسوم یک کشور دیگر آشنا شوند و مسائل بسیار جدیدی در زندگی شخصی بیاموزند و به دنبال آن تجربههای زیادی در زندگی کسب کنند.