حقوق

رشته حقوق در زیر گروه رشته‌ی علوم انسانی قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته حقوق ادامه تحصیل داد.

معرفی رشته

معرفی رشته

رشته‌ی حقوق از جذاب‌ترین و پرطرف‌دارترین رشته‌های دانشگاهی گروه علوم انسانی است و هرساله رتبه‌های برتر گروه انسانی در دانشگاه‌های برتر ایران پذیرفته می‌شوند. این رشته بسیار گسترده است و جنبه‌ها و ابعاد مختلف زندگی بشر در سطح خرد و کلان را در بر می‌گیرد. رشته حقوق ناظر بر تمام روابط اجتماعی مردمان یک سرزمین است که آثار حقوقی دارند. روابط اجتماعی شامل دایره‌ی گسترده‌ای از ارتباطات می‌شود. درواقع حقوق قوانین و مقررات ناظر بر همه این رابطه‌ها است. ارتباطاتی چون ارتباط بین دولت و مردم، ارتباط میان مردم، ارتباط میان دولت‌ها، ارتباط میان قوای سه‌گانه و ... موضوع رشته حقوق است. حقوق به موضوعاتی مثل مالکیت، قراردادها، مسئولیت‌های اشخاص، قواعد مربوط به ارث، وصیت، ولادت، اقامتگاه اشخاص، مسئولیت‌های ناشی از حوادث، و ... می‌پردازد.

حقوق

در مقطع کارشناسی دانشجویان حقوق به مطالعه مقدماتی علم حقوق می‌پردازند؛ چرا که این رشته بسیار گسترده است و دانشجویان می‌توانند در مقاطع بالاتر تحصیلی به صورت تخصصی وارد یکی از شاخه‌ها و گرایش‌های حقوق شوند. در مشاغلی چون وکالت محدودیت‌های شغلی خیلی کم است و نیاز به سرمایه‌گذاری اولیه ندارد اما این نکته نیز حائز اهمیت است که لازمه موفقیت در رشته‌ی حقوق سواد، مهارت و توانایی بالا است تا شخص بتواند خود را اثبات کند. همچنین برای افرادی که قصد گرفتن بورسیه تحصیلی در دانشگاه‌های خارج از کشور را دارند این امکان از طریق رشته حقوق، متوسط رو به بالاست. اما این محاسن نباید موجب انتخاب کورکورانه شود. اگر داوطلبان بدون بررسی توانایی خود فقط فریب نام رشته و معروفیت آن را بخورند یا به عبارت دیگر رشته تحصیلی‌شان را بر اساس مد روز انتخاب نمایند بعد از گذشت یک یا دو سال دچار سرخوردگی می‌شوند و انصراف می‌دهند و اگر هم ادامه تحصیل دهند بعد از فارغ‌التحصیلی نمی‌توانند کار مناسبی در ارتباط با رشته تحصیلی خود پیدا نمایند.

گرایش‌های رشته

  • کارشناسی ارشد: حقوق خصوصی، حقوق ارتباطات، حقوق اسناد و قراردادهای تجاری، حقوق ثبت اسناد و املاک، حقوق بین‌الملل، حقوق جزا و جرم‌شناسی، حقوق کیفری اطفال و نوجوانان، حقوق عمومی، حقوق نفت و گاز، حقوق بشر، حقوق مالکیت فکری، حقوق اقتصادی، حقوق دادرسی اداری، حقوق محیط زیست، حقوق تجارت بین‌الملل، حقوق خانواده، حقوق تجاری اقتصادی بین‌المللی، حقوق شرکت‌های تجاری، مدیریت دادگستری، مدیریت نظارت و بازرسی، مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی، حقوق حمل و نقل، حقوق سردفتری، حقوق مالی و اقتصادی، فقه و حقوق جزا و حقوق تجارت الکترونیکی؛
  • دکتری: حقوق خصوصی، حقوق عمومی، روابط بین‌الملل، حقوق بین‌الملل عمومی و حقوق کیفری و جرم‌شناسی؛

دانشگاه‌های برتر

  • داخل کشور: دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه الزهرا؛
  • خارج کشور: دانشگاه هاروارد آمریکا، دانشگاه آکسفورد انگلستان، دانشگاه کمبریج انگلستان، دانشگاه یاله آمریکا، دانشگاه استنفورد آمریکا، دانشگاه ملبورن استرالیا، مدرسه علوم سیاسی و اقتصاد لندن انگلستان، دانشگاه کالیفرنیا برکلی آمریکا، دانشگاه کلمبیا آمریکا و دانشگاه نیویورک آمریکا؛

مهارت‌های مورد نیاز

  • رازداری
  • قدرت استدلال
  • دارا بودن شهامت و جسارت
  • خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب
  • داشتن توانایی در تحلیل اطلاعات
  • داشتن اعتماد به نفس فرد جهت دفاع از موکل در دادگاه
  • داشتن مهارت عالی در نوشتن متن برای دفاعیه و قرائت در دادگاه
  • آشنایی کامل علاوه بر رشته حقوق به رشته فلسفه، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و ...

شرح وظایف مهم

  • رعایت مصلحت موکل
  • اجرای مورد وکالت به طور کامل
  • تحریر دعاوی شامل بازپرسی و دادیاری
  • رسیدگی به شکایات و دعاوی حقوقی و اداری
  • ارائه مشاوره‌های حقوقی به مراجعه‌کنندگان
  • جمع‌آوری و نگهداری مستندات و مدارک مربوط به پرونده
  • ارائه اطلاعات لازم و انجام امور حقوقی مربوط به انواع مناقصه‌ها
  • تحقیق و تجزیه و تحلیل مواد قانونی و نظریه های مکاتب مختلف
  • تهیه پیش‌نویس‌ها، قراردادها، و نامه‌ها برای درج در پرونده

بازار کار

بازار کار

با رشته حقوق در کشور ایران، می‌توان شغل‌هایی اعم از قضاوت وکالت، سردفتری، مشاوره حقوقی در بانک، شرکت، کارشناس حقوق قضایی، وکیل و حقوقدان، قاضی مراجع اداری، دستیار حقوقی، کارشناس رسمی دادگستری، بازپرسی و دادیاری، مشاوران حقوقی را نام برد. در آزمون‌های استخدامی که سالانه برگزار می‌شود، ظرفیت قابل توجهی برای فارغ‌التحصیلان این رشته در نظر گرفته می‌شود این رشته به دلیل این که قوانین و مقرارت بر روی افراد حاکم است، از اهمیت بالایی برخوردار است. در سال‌های گذشته، ظرفیت پذیرش وکیل از سوی کانون وکلا محدود شد، اما مرکز مشاوران قوه قضائیه این ضعف کانون وکلا را مرتفع نمود و سالانه اقدام به جذب تعداد قابل توجهی وکیل می‌کند. همچنین قوه قضائیه که با کمبود قاضی مواجه است، سالانه تعداد قابل توجهی از فارغ‌التحصیلان رشته حقوق را برای تصدی منصب قضا جذب می‌کند کشور ما در حال حاضر نیاز مبرمی به فارغ‌التحصیلان برخی از گرایش‌ها مانند حقوق نفت و حقوق ارتباطات دارد. به ندرت می‌توان کسی را یافت که فارغ‌التحصیل ارشد یا دکتری رشته حقوق باشد و هنوز شاغل نشده باشد. همچنین فارغ‌التحصیلان رشته حقوق می‌توانند با شرکت در آزمون ورودی کانون وکلا و پس از پذیرفته شدن در این آزمون و گذراندن کارآموزی به مدت دو سال پروانه وکالت را دریافت و اقدام به تأسیس دفتر نمایند در ایران وکلای زیادی هستند که از نظر دانشگاه، فعالیت، تجربه و حوزه‌ی تخصصی شغلی یکی هستند اما از لحاظ درآمد بسیار متفاوت‌اند.

موقعیت شغلی

وکالت دعاوی دادگستری، مشاور حقوقی بانک‌ها، شهرداری‌ها، شرکت‌ها و وزارتخانه‌ها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی، بخش‌داری‌ها، دانشگاه‌ها، بانک‌ها، شرکت‌های خصوصی و ...

سوءتفاهم

اکثریت خانواده‌ها بر این باورند که فرزندشان پس از قبولی در رشته حقوق گذراندن دوره تحصیلی در کارشناسی و یا کارشناسی ارشد، وکیل شده است و می‌تواند دفتر وکالت شخصی خود را دایر کند . در حالی‌که لازم است بدانید کسانی که مدرک لیسانس حقوق را دارند و تا مقطع دکتری ادامه تحصیل داده‌اند صرف این‌که مدرک دکتری حقوق را دارند نمی‌توانند بدون شرکت در آزمون کانون وکلا و کسب نمره قبولی، پروانه وکالت را دریافت کنند. البته که این پایان ماجرا نیست بلکه پس از قبولی در آزمون کانون وکلا طی مراحل مصاحبه شفاهی و گزینش‌های اداری پروانه کارآموزی وکالت شخص صادر می‌شود که در این مرحله به آن شخص وکیل پایه دو دادگستری گفته می‌شود. در واقع وکیل پایه دو تنها در دادگاه‌های خاصی می‌تواند شرکت کند در حالی که وکیل پایه یک دادگستری حق شرکت در تمامی محاکم حقوقی و کیفری را دارد.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

بدون شک رشته حقوق یکی از پرطرف‌دارترین رشته‌های علوم انسانی در میان تمامی دانشجویان و در سطح جهان است که سالانه به منظور اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های معتبر جهانی و دریافت بورسیه تحصیلی از کشورهای پیشرفته، با هم به رقابت می‌پردازند البته دانشجویان ایرانی از این قاعده مستثنی نیستند لذا برای موفقیت در این رقابت متقاضیان تحصیل حقوق در خارج از کشور، می‌بایست تمام مدارک لازم و همین طور یک رزومه بسیار خوب برای خود آماده کنند. معمولاً اخذ پذیرش رشته حقوق در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته بسیار سخت است اما غیر ممکن نیست! متقاضیان تحصیل رشته حقوق در خارج از کشور باید به این نکته توجه کنند که انواع گرایش‌های موجود در رشته حقوق در داخل کشور که شامل حقوق اسلامی و مدنی کشورمان است، با سایر رشته‌های مرتبطی که در جهان ارائه می‌شود کمی متفاوت است لذا دانشجویانی که قصد بازگشت به ایران بعد از اتمام دوره تحصیلی خود را دارند می‌بایست به دنبال کشور و دانشگاهی باشند که گرایش‌های مرتبط با بازار کار رشته حقوق در کشور ایران را دارد، چرا که در این صورت می‌توانند قوانین مطالعه شده در طول دوران تحصیل خود را نیز اعمال کرده و یا از آن‌ها دفاع کنند.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: