داروسازی

رشته داروسازی در زیر گروه رشته‌ی علوم تجربی قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد سراسری، آزاد می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع بالاتری همچون دکتری حرفه‌ای، در رشته داروسازی ادامه تحصیل داد.

معرفی رشته

معرفی رشته

رشته دکترای عمومی داروسازی شاخه‌ای از علوم پزشکی است که به منظور رفع نیازهای خدمات دارویی جامعه در سازمان‌های خدماتی، اجرایی، آموزشی و پژوهشی مرتبط با ساخت، تأمین، توزیع، تجویز و مصرف دارو تأسیس شده است. سالانه تعداد زیادی دانشجو وارد این رشته می‌شوند و هم‌زمان دانش‌آموختگان فراوانی وارد بازار کار می‌شوند. از این رو بدیهی است که دانشجویانی که هرساله وارد دانشگاه می‌شوند باید آشنایی کاملی با رشته و هدف انتخابی خود داشته باشند. رشته داروسازی ارتباط تنگاتنگی با رشته پزشکی دارد و این دو رشته با هم هم‌پوشانی دارند دانشجویان رشته داروسازی می‌توانند با پایه و دروس پزشکی تا حدودی آشنا شوند؛ اما دشواری‌های رشته پزشکی را نخواهند داشت. هم‌چنین آن‌ها می‌توانند با گذراندن تقریبا 4 سال از دوره تحصیل معادل 140 واحد درسی و معدل بالای 14 کارت و شماره انجمن داروسازان را دریافت کنند و در جایگاه قائم مقام مسئول فنی در داروخانه‌ها مشغول به کار شوند. همان طور که از نام رشته داروسازی برمی‌آید سروکار این رشته با داروهاست. در رشته داروسازی به مطالعه داروها از جنبه‌های گوناگون مثل شیمی داروها، مکانیسم اثر، مصرف بالینی، سمیت و کم کردن بحران‌های بیماری‌زا پرداخته می‌شود.

داروسازی

داروساز مواد مؤثر برای مقابله با بیماری‌ها را فرموله می‌کند و به شکل قابل مصرف مثل قرص، کپسول و ... در می‌آورد. در واقع می‌توان گفت رشته داروسازی رشته‌ای است که حوزه سلامت را با علم شیمی پیوند می‌دهد. هدف از ارائه و تدریس این رشته در دانشگاه‌ها، تربیت افراد مستعدی است که توانایی کشف خاصیت مواد مختلف در تأمین سلامت جامعه را داشته و بتوانند به بهینه‌ترین شکل ممکن، بهترین محصول را عرضه کنند. به موازات این تلاش دسته‌جمعی، نیاز به کشورهای دیگر جهت وارد نمودن دارو و عرضه آنها با قیمت‌های بسیار گزاف نیز کاهش یافته و می‌توان به یک خودکفایی در این زمینه دست پیدا کرد. از سوی دیگر ممکن است با پیشرفت روزافزون پزشکان داروساز کشور امکان صادر کردن دارو نیز به وجود آمده و از این طریق، موجبات بهبود چرخه اقتصادی هم فراهم شود.

گرایش‌های رشته

  • دکترای حرفه‌ای: شیمی دارویی، فارماکوگنوزی، سم‌شناسی، داروشناسی، فارماسیوتیکس، داروسازی بالینی، بیوتکنولوژی دارویی، داروسازی هسته‌ای یا رادیو فارماسی، اقتصاد و مدیریت دارو، نانوفناوری دارویی و کنترل دارو؛

دانشگاه‌های برتر

  • داخل کشور: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی زنجان و دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس؛
  • خارج کشور: دانشگاه آکسفورد انگلستان، دانشگاه هاروارد ایالت متحده، دانشگاه تورنتو کانادا، دانشگاه کمبریج انگلستان، دانشگاه سانفرانسیسکو کالیفرنیا و دانشگاه منچستر انگلستان؛

مهارت‌های مورد نیاز

  • سخت‌کوش و جدی بودن در امور
  • صبوری و داشتن دقت و تمرکز بالا
  • داشتن قدرت انجام محاسبات ریاضی دشوار
  • داشتن توانایی سازمان‌دهی و اولویت‌بندی فعالیت‌ها
  • داشتن مهارت و توانایی برقراری ارتباط با کارکنان کارخانه‌های داروسازی
  • داشتن قدرت تحلیل و درک علمی برای بررسی و انجام تحقیقات علمی

شرح وظایف مهم

  • کنترل و نظارت بر وضعیت بازار دارویی کشور
  • نظارت و همکاری با شرکت‌های بیمه در زمینه تأیید خدمات دارویی
  • کنترل و نظارت بر فعالیت‌های داروخانه‌های شخصی و بیمارستانی
  • کنترل و نظارت بر شرکت‌های تولید و توزیع دارو و ...
  • آموزش نحوه استفاده و اثرات داروها به داروسازان
  • تحقیق و نظارت بر اجرای مطلوب فعالیت‌های آزمایشگاهی
  • انجام تحقیقات علمی و کاربردی بر روی داروهای جدید

بازار کار

بازار کار

در چند سال اخیر فارغ‌التحصیلان داروسازی زیاد شده‌اند و فرصت‌های کار در این رشته کاهش یافته است اما هنوز هم تقریبا 90 درصد از فارغ‌التحصیلان داروسازی جذب بازار کار می‌شوند که حدود 80 درصد آن‌ها در داروخانه‌ها مشغول به کار می‌شوند و مابقی جذب صنایع داروسازی مثل کارخانه‌های آرایشی و بهداشتی، ساخت و کنترل دارو و یا جذب کارهای اجرایی و تحقیقاتی وزارت بهداشت و درمان می‌شوند، اما فعالیت‌های استارتاپی برای آن‌ها متصور نیست و وزارت بهداشت با این چنین فعالیت‌هایی مقابله می‌کند. لذا آن‌ها می‌توانند برای کارآفرینی، در صورت داشتن سرمایه کافی اقدام به تأسیس داروخانه شخصی، کارخانه و شرکت‌های داروسازی کنند. از سوی دیگر در حال حاضر حدود 97 درصد داروهای موردنیاز کشور (از نظر عددی) درکارخانه‌های متعدد داروسازی داخل کشور ساخته می‌شوند و بدون شک کارشناسان و متخصصان موجود در این کارخانه‌ها، همان فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی هستند. همچنین در 5 کارخانه بزرگ کشور وجود بخش تحقیقات دارویی و کار در این زمینه الزامی شده است این در حالی است که اکثر کارخانه‌های داروسازی کشور دارای واحدی به نام واحد تحقیقات هستند که امکان فعالیت‌های تحقیقاتی را برای فارغ‌التحصیلان علاقه‌مند و مستعد این رشته مهیا می‌سازد.

موقعیت شغلی

واحدهای تهیه و تولید لوازم آرایشی و بهداشتی، کارهای اجرایی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی- کارخانه‌های داروسازی- ارائه خدمات دارویی در داروخانه‌های شهری، بیمارستانی و ... .

سوء تفاهم

برخلاف تصور بسیاری از داوطلبان کنکور سراسری و حتی افراد جامعه، داروسازی تنها داروفروشی و نسخه‌پیچی نیست و قرار نیست بعد از 5 یا 6 سال تحصیل در دانشگاه به تخصص فروش دارو رضایت داد این شناخت از علم داروسازی کاملاً اشتباه است. در واقع علم داروسازی آن‌قدر وسیع است که داروسازی تنها یکی از تخصص‌های این رشته است. یکی دیگر از تصورات اشتباه دانش‌آموزان قبل از ورود به این رشته این است که در آینده ارتباطی با بیمار ندارند. اما بدانید که امروزه یکی از گرایش‌های تخصصی داروسازی، داروسازی بالینی است که داروساز در بخش‌های بیمارستان مانند پزشکان حضور و بر روند درمانی بیمار نظارت دارد. تصور اشتباه دیگر این است که دانش‌آموزان علاقه‌مند به این رشته بر این باورند که با ورود به این رشته می‌توانند داروی جدیدی کشف کنند و یا به سرعت آزمایشگاه تخصصی خود را دایر می‌کند. این تصور ناممکن نیست اما ساختن یک داروی جدید و وارد شدن به آزمایشگاه‌های تخصصی کارخانه ها نیازمند تجربه و تمرین فراوان است.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

هرساله تعداد زیادی از دانشجویان بین‌المللی تصمیم به تحصیل در رشته داروسازی در مرزهای خارج از کشور خود می‌گیرند. در این میان دانشجویان ایرانی نیز برای تحصیل در این رشته در کشورهای مختلف اقدام می‌کنند بازار کاری خوب داروسازی و درآمد نسبتا بالای آن در بیشتر کشورهای دنیا، باعث شده تا تعداد متقضیان برای تحصیل در این رشته، هر سال بیشتر شود، از طرفی دریافت ویزای تحصیلی نسبت به انواع ویزای دیگر راحت‌تر و سریع‌تر بوده و دانشجویان از طریق آن می‌توانند برای گرفتن اقامت دائم و تابعیت آن کشور اقدام کنند. اما لازم است دانشجویان علاوه بر علاقه و تمایل برای تحصیل در این رشته به دانشگاه مورد نظرشان توجه داشته باشند که از نظر سطح علمی و کیفیت آموزشی، سطح امنیت برای تحصیل، کار و زندگی، زبان مورد نیاز برای تحصیل، میزان شهریه و... با شرایط مورد نظر آنها منطبق باشد. از جمله کشورهای مناسب برای داروسازان می‌توان به آمریکا، سوئیس، کانادا، انگلیس و آلمان اشاره کرد که هر کدام شرایط و مزایای خاص خود را برای پذیرش فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی دارند.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: