رشته دندان پزشکی در زیر گروه رشتهی علوم تجربی قرار دارد. نوع دانشگاههایی که میتوان در این رشته تحصیل کرد سراسری، آزاد و پردیس خودگردان میباشد. همچنین میتوان در مقاطع بالاتری همچون دکتری تخصصی، در رشته دندانپزشکی ادامه تحصیل داد.
معرفی رشته
اصلیترین رقیب رشته پزشکی برای انتخاب در بین داوطلبین کنکور با رتبههای برتر در انتخاب رشته تجربی، رشته دندانپزشکی است به طوری که امروزه به دلیل سهولت تحصیل در این رشته و درآمد بالای آن حتی با مدرک دکتری عمومی نسبت به رشتههای پزشکی و داروسازی، به عنوان اولین انتخاب داوطلبین در ردیف اول دفترچه انتخاب رشته جای گرفته است مگر این که با روحیه فرد سازگار نباشد یا علاقهای ویژه نسبت به رشته دیگر داشته باشد. دندان پزشکی یک علم تخصصی است که سلامت دهان و دندان را به عنوان عضوی مهم در سلامت جسم و روح، زیبایی و ادا کردن کلمات تأمین میکند. همچنین به یاری این علم میتوان بسیاری از بیماریهای دهان را در مراحل اولیه شناخت و از پیشرفت آنها جلوگیری نمود.
رشته دندان پزشکی در مقطع دکترای عمومی به نحوه رعایت بهداشت، پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان میپردازد. این مقطع دارای دو دوره مجزای 2 و 4 ساله میباشد که در دو سال آغازین، دانشجویان، دروس علوم پایه را گذرانده و پس از آن، وارد دوره تخصصی دندان پزشکی میشوند و دروس اختصاصی خود را در زمینههای مختلف میگذرانند و در نهایت قادر به تشخیص بیماریهای دهان و دندان خواهند بود که در حد یک دندان پزشک عمومی، در راستای درمان آنها تلاش میکنند. این رشته یکی از هنرمندانهترین شاخه از رشتههای پزشکی است و کسانی که میخواهند در این رشته ادامه تحصیل دهند باید دستانی ماهر و ورزیده داشته باشند تا بتوانند ظرافتهای فعالیتهای دندان پزشکی را انجام دهند. درمانهای دندان پزشکی اغلب توسط یک تیم دندان پزشکی انجام میشود. که این تیم از دندان پزشک و دستیاران دندان پزشکی تشکیل میشوند و از آنجایی که این حرفه با کارهای عملی بر روی بیمار همراه است بنابراین امکان انتقال بیماریهای عفونی مثل ایدز و هپاتیت از بیمار به پزشک بسیار زیاد است و دندان پزشکان همواره به اصول کنترل عفونت توجه داشته باشند چرا که یک کوتاهی و یا یک اشتباه کوچک هم میتواند برای آنها عواقب ناخوشایندی داشته باشد.
گرایشهای رشته
- گرایش دکتری تخصصی: ارتودنتیکس یا متخصص ارتودنسی، اندودنتیکس یا متخصص درمان ریشه دندان، پریودنتیکس یا متخصص بیماریهای لثه، پروتزهای دندانی، دندان پزشکی کودکان، جراحی فک و دهان و صورت، دندان پزشکی ترمیمی و زیبایی؛
دانشگاههای برتر
- داخل کشور: دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه علوم پزشکی تبریز؛
- خارج کشور: دانشگاه کینگ لندن، دانشگاه آمستردام، دانشگاه میشیگان، دانشگاه برن سوئیس، دانشگاه کالیفرنیا، دانشگاه سانفرانسیسکو آمریکا، دانشگاه هاروارد آمریکا، دانشگاه گوتنبرگ سوئد و دانشگاه توکیو در ژاپن؛
مهارتهای مورد نیاز
- ذوق و سلیقه
- توجه به جزئیات
- صبر و تحمل زیاد
- حس زیباییشناسی
- قدرت و سلامت جسمانی
- مهارت کلامی و اجتماعی بالا
- توانایی حل مسئله و خلاقیت
- توجه به اخلاق انسانی و حرفهای
- مهارت انجام کارهای ظریف با دست
- علاقهمند به پیشرفت و توانایی مطالعه منظم
شرح وظایف مهم
- کشیدن دندان
- پرکردن موقت دندان
- عصبکشی دندان
- نصب پل دندان پزشکی
- ترمیمی و بیلداپ دندان
- پر کردن دندان با باندینگ دندان
- انجام معاینات دندان پزشکی اولیه
- آموزش نحوه مراقبت از دهان و دندان
- اعمال زیبایی دندان نظیر بلیچینگ، لمینیت، ونیر، کامپوزیت
- نصب انواع روکش دندان شامل روکش تمام سرامیک و ...
- تصویربرداری از دهان، فک، دندان با اشعه ایکس
بازار کار
رشته دندانپزشکی جزء پردرآمدترین رشتههای پزشکی و پیراپزشکی است اما متأسفانه اکثر دندانپزشکان برای کسب درآمد بیشتر راهی شهرهای بزرگ میشوند و تراکم حضور آنها در شهرهای بزرگ بالاست این در حالی است که شهرهای کوچکتر نیز به خدمات درمانی دندانپزشکی نیاز دارند و عموما با کمبود دندانپزشک کاربلد مواجه میشوند. دندانپزشکان میتوانند در کلیه بیمارستانها و مراکز خدمات درمانی اعم از دولتی و خصوصی مشغول بهکار شوند، همچنین آنها میتوانند در صورت داشتن سرمایه کافی اقدام به تأسیس مطب دندانپزشکی خود کنند که این امر بسیار در بین دندانپزشکان رواج دارد. بعضی افراد معتقدند با گسترش جوامع به تدریج بهداشت دهان و دندان ارتقاء مییابد و احساس نیاز به دندانپزشکان کم میشود. شاید این اتفاق در آینده نه چندان دور بیافتد اما تا کنون نیاز به دندانپزشکان همچنان وجود داشته است. در واقع بازار کار دندانپزشکان هم مانند تمامی رشتههای تحصیلی دیگر به سیاستهای دولت و قوانین وزارت بهداشت بستگی دارد. البته ایجاد گرایشهای جدید و متنوع این رشته امکان درآمدزایی آن را بیشتر میکند خصوصا اگر مهارتهای لازم و کافی را داشته باشید. در حال حاضر دندانپزشکی در زمینه زیبایی یکی از پرطرفدارترین و پولسازترین گرایشهای تخصصی در دندانپزشکی است. بازار کار و میزان درآمد یک دندانپزشک نسبت مستقیمی با مهارت و قدرت بازاریابی او خواهد داشت.
موقعیت شغلی
سوء تفاهم
شرایط تحصیل در خارج از کشور
دلایل بسیاری وجود دارد که دانشجویان به دنبال تحصیل و یا ادامه تحصیل در رشته دندانپزشکی در خارج از کشور هستند اما میتوان، اخذ پذیرش از بهترین دانشگاههای جهان را مهمترین دلیل برای مهاجرت تحصیلی دانشجویان دانست. سالانه دانشگاههای بسیاری اقدام به جذب و اخذ دانشجویان بینالمللی در رشته دندانپزشکی میکنند که هر کدام برای پذیرش دانشجو، استانداردها و قوانین خاص خود را دارند لذا دانشجویان متقاضی میبایست قبل از مهاجرت، از این قوانین اطلاعات کافی داشته باشند تا بتوانند با موفقیت در این دانشگاهها به تحصیل بپردازند. لازم به ذکر است که دانشجویان دندانپزشکی با تحصیل در دانشگاههای برتر علاوه بر کسب دانش و مهارت دندانپزشکی، میتوانند با اخذ مدرک معتبر از این دانشگاهها در هر کشوری مشغول به کار شوند چرا که مدرک صادر شده از این دانشگاهها در سراسر جهان اعتبار دارد. به همین دلیل سالانه دانشجویان زیادی از سراسر جهان برای پذیرفته شدن در این دانشگاهها، باهم به رقابت میپردازند.