رادیولوژی

رشته رادیولوژی در زیر گروه رشته‌ی علوم تجربی قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد و غیر انتفاعی می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته رادیولوژی ادامه تحصیل داد.

معرفی رشته

معرفی رشته

با گسترش علم رادیولوژی انسان توانست به اعماق بدن راه پیدا کند و اجزای آن را ببیند و بررسی کند. علم رادیولوژی در سال‌های گذشته به سرعت پیشرفت کرده و به پزشکان امکان تشخیص بیماری‌ها و اجزای درون بدن را داده است. بی‌شک به کارگیری این دانش، نیاز به تخصص ویژه‌ای دارد؛ تخصصی که در رشته تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی) آموزش داده می‌شود. به عبارت دیگر رشته رادیولوژی، نحوه تصویربرداری از اعضای مختلف بدن را برای تشخیص پزشکی آموزش می‌دهد. دانشجویان این رشته ابتدا دروس پایه از قبیل فیزیک، آناتومی و فیزیولوژی را مطالعه می‌کنند و سپس دروس تخصصی تصویربرداری پزشکی را می‌آموزند و در همین زمینه با دستگاه‌ها و تصویربرداری و نحوه کارشان آشنا می‌شوند و پس از دو سال می‌توانند به عنوان کاردان تصویربرداری در بخش رادیولوژی شروع به کار کنند.

رادیولوژی

لازم به ذکر است که اگر مسئول تکنولوژی رادیولوژی آموزش لازم را ندیده باشد باعث پرتوگیری بالای بیمار در حین تصویربرداری می‌شود که این امر می‌توانند به بیمار آسیب برساند و همچنین تصویر مناسبی از اعضای بدن تهیه نمی‌کند، در نتیجه پزشک معالج نمی‌تواند تشخیص درستی از بیماری فرد بدهد و آن را درمان کند. تصویربرداری‌های ساده، نظیر تصویربرداری دست، پا، انگشتان به عهده فارغ‌التحصیلان کاردانی و تصویربرداری‌های پیشرفته و تداخلی و داخلی نظیر سیستم گوارش، عروق، ادراری به عهده فارغ‌التحصیلان کارشناسی این رشته است که با استفاده از دستگاه‌های MRI,Cp,Scan می‌باشد. هدف از ایجاد رشته رادیولوژی تربیت متخصصانی است که هم با دستگاه‌های تصویربرداری پزشکی آشنا باشند و هم بتوانند در زمینه‌های پزشکی فعالیت مناسب داشته باشند.

گرایش‌های رشته

  • کاردانی: رادیولوژی؛
  • کارشناسی: رادیولوژی؛

دانشگاه‌های برتر

  • داخل کشور: دانشگاه پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشگاه علوم پزشکی کاشان و دانشگاه علوم پزشکی یزد؛
  • خارج کشور: دانشگاه هاروارد، دانشگاه جانز هاپکینز، دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو، دانشگاه بریتیش کلمبیا، دانشگاه آلبرتا، دانشگاه میلان و دانشگاه تورین

مهارت‌های مورد نیاز

  • کنترل استرس
  • توجه زیاد به جزئیات
  • توانایی کار فردی و گروهی
  • دانش گسترده در زمینه رشته
  • درک نگرانی و اضطراب‌های بیمار
  • علاقه‌مند به کار در محیط درمانی و بیمارستانی

شرح وظایف مهم

  • تهیه گزارش بعد از تصویربرداری
  • تنظیم و نگهداری تجهیزات دستگاه رادیوگرافی
  • مراقبت از بیماران در برابر اشعه هنگام تصویربرداری
  • رادیوگرافی و تعیین وضعیت بیمار هنگام عکس‌برداری
  • عکس‌برداری دقیق از نقاط بدن بیمار طبق دستور پزشک معالج

بازار کار

بازار کار

کار رادیولوژی در مقاطع کاردانی و کارشناسی یک کار اجرایی است. برای فعالیت در رشته رادیولوژی در ایران باید جذب مراکز دولتی شد و یا به صورت خصوصی کار کرد که متأسفانه در حال حاضر کار کردن در این رشته در مراکز دولتی سخت‌تر بوده و درآمد کمتری دارد که در این شرایط بهترین پیشنهاد به فارغ‌التحصیلان این رشته کار در مطب‌های شخصی است. هرچه سطح تحصیلات فرد بالاتر باشد سمت شغلی و نوع امور تصویربرداری که انجام می‌دهد، تخصصی‌تر می‌شود. عده‌ای از کارشناسان رادیولوژی می‌توانند به عنوان بازرسین کار با اشعه ایکس در دانشگاه‌های علوم پزشکی و سازمان‌های انرژی اتمی به فعالیت بپردازند از دیگر فعالیت‌های یک کارشناس رادیولوژی می‌توان به انجام رادیوگرافی بر اساس تکنیک‌های مربوط، رعایت کلیه استانداردها به منظور حفاظت بیمار و متصدی رادیوگرافی، انجام رادیوگرافی با ماده حاجب زیر نظر متخصص رادیولوژی، بایگانی و حفاظت عکس‌های رادیولوژی بر طبق استانداردها و... اشاره کرد لازم به ذکر است این رشته تنها در دانشگاه سراسری ارائه می‌شود و دانشگاه‌های آزاد در این رشته دانشجو نمی‌پذیرند که این امر می‌تواند جزء مزیت‌های این رشته برای فارغ‌التحصیلان خود باشد چرا که ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه‌های دولتی کم است و دانشگاه آزاد هم فارغ‌التحصیل ندارد بنابراین بازارکار این رشته هنوز اشباع نشده است.

موقعیت شغلی

درمانگاه‌ها، بیمارستان‌های دولتی و خصوصی، مطب‌ها، مراکز درمانی رادیولوژی، رادیوایزوتوپ‌ها، سی‌تی‌اسکن‌ها، وزارت بهداشت.

سوءتفاهم

شاید شما هم مثل اکثریت مردم تصور می‌کنید که رادیولوژیست همان متخصص رادیولوژی است که این تصور کاملاً اشتباه است که به علت عدم آگاهی در بین مردم جا افتاده است. کارشناس رادیولوژی یا به قول معروف پرتوشناس به شخصی گفته می‌شود که لیسانس تکنولوژی پرتوشناسی دارد و از راه کنکور سراسری قبول شده است. ولی متخصص رادیولوژی فردی است که اول پزشک عمومی بوده و بعد از شرکت در آزمون دست‌یاری، رشته رادیولوژی قبول شده است. حیطه کاری این دو کاملاً با هم متفاوت است اما در عین حال مکمل یکدیگرند. در واقع در مرکز رادیولوژی حضور یک متخصص رادیولوژی برای تفسیر و تشخیص بیماری‌ها و شکستگی‌های بیمار از روی همان تصویری که کارشناس رادیولوژی تهیه کرده است، الزامی است.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

امروزه دانشجویان بسیاری داوطلب ادامه تحصیل رادیولوژی در خارج از کشور هستند و دانشگاه‌های بسیاری در سرتاسر جهان دروس مربوط به رشته رادیولوژی را در مقاطع تحصیلی مختلف به دانشجویان بین‌المللی ارائه می‌دهند. ادامه تحصیل رادیولوژی در خارج از کشور و دانشگاه‌های معتبر می‌تواند مهارت و دانش لازم در مورد این رشته را در اختیار دانشجویان قرار دهد و آن‌ها را برای شروع به کار مراکز پزشکی آماده کند البته لازم به ذکر است که هر کدام از دانشگاه‌هایی که رشته رادیولوژی را ارائه می‌دهند، سطح علمی متفاوتی دارند علاوه بر این هر دانشگاه شرایط و استانداردهای مشخصی را برای قبولی درخواست پذیرش دانشجویان می‌طلبد لذا به منظور ادامه تحصیل رادیولوژی در خارج از کشور می‌بایست شرایط و سطح علمی دانشگاه مورد نظر خود را شناسایی کرده و مدارک و پیش‌نیازهای لازم برای ورود به دانشگاه را آماده نمایید. از جمله کشورهایی که دارای دانشکده‌های عالی پزشکی و گروه‌های برتر رادیولوژی هستند می‌توان به آمریکا و کانادا اشاره کرد.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: