رشته روان شناسی در زیر گروه رشتهی علوم انسانی قرار دارد. نوع دانشگاههایی که میتوان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور میباشد. همچنین میتوان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته روان شناسی ادامه تحصیل داد.
معرفی رشته
رشته روانشناسی در کنار حقوق یکی از رشتههای برتر گروه آزمایشی انسانی است و معمولاًً رتبههای برتر کنکور سراسری در این رشته پذیرش میشوند. این رشته یکی از جذابترین رشتههای علوم انسانی است که نه تنها از جهت کار و اشتغال در آینده، بلکه در زندگی شخصی فرد بسیار راهگشا است و دانشجویان رشته روانشناسی انواع مهارتهای لازم برای سلامت روان انسان را میآموزند. این رشته یک رشته چند وجهی است و شامل بسیاری از زیر رشتههای تحصیلی میشود و ارتباط تنگاتنگی با دیگر رشتههای علوم انسانی مثل جامعهشناسی، انسان شناسی، فلسفه، و ... دارد.
دانشجویان کارشناسی رشته روانشناسی میکوشند تا با فرآیندهای ذهنی انسان مثل تفکر، ادراک، احساس، حافظه، هیجان، انگیزش، و هر آنچه غیر دیدنی است و رفتارهای انسانی از سادهترین رفتار مثل راه رفتن و نگریستن تا پیچیدهترین آنها، آشنا شوند. روانشناسی علمی است که میتواند در همه حوزهها مثل حوزههای تحصیلی، شغلی، تربیت فرزندان، خانواده، مدیریتی، بحرانها و ... فعالیت کند و به پیشگیری، آموزش و درمان آسیبهای روانی و روحی بپردازد. تا سال 1395 کارشناسی رشته روانشناسی دارای 6 گرایش بالینی، بالینی کودک و نوجوان، صنعتی و سازمانی، عمومی، خانواده درمانی، و سنجش و اندازهگیری روانشناسی بود، اما درحال حاضر کلیه گرایشهای مقطع کارشناسی رشته روانشناسی ادغام و به مقطع کارشناسی ارشد منتقل شده است. هدف از ایجاد این رشته تربیت افرادی است که مفاهیم و اصول نظری و عملی و روشهای پژوهش در این علم را فرا بگیرند و در گرایش مربوطه به کار گیرند.
گرایشهای رشته
- کارشناسی ارشد: روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی، روانسنجی، روانشناسی صنعتی سازمانی، روانشناسی تربیتی و آموزش و پرورش کودکان استثنائی؛
- گرایشهای دکتری: روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی و روانشناسی سلامت؛
دانشگاههای برتر
- داخل کشور: دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه الزهرا (س) تهران، دانشگاه تهران، دانشگاه خوارزمی تهران، دانشگاه شاهد تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه شهید مطهری تهران، دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران؛
- خارج کشور: دانشگاه هاروارد آمریکا، دانشگاه استنفورد آمریکا، دانشگاه آکسفورد انگلستان، دانشگاه کمبریج انگلستان، دانشگاه UCLA آمریکا، دانشگاه کالیفرنیا برکلی آمریکا، دانشگاه یاله آمریکا، مؤسسه تکنولوژی ماساچوست آمریکا، دانشگاه میشیگان آمریکا و دانشگاه UCL انگلستان؛
مهارتهای مورد نیاز
- صداقت
- انعطافپذیری
- شنونده خوبی بودن
- امین و محرم اسرار بودن
- رویکرد دقیق، منطقی و روشمند
- تواناییهای کلامی و مهارتهای ارتباطی خوب
- مهارتهای تصمیمگیری و حل مسئله در سطح خوب
- علاقمند به انسانها و کمک به آنها در حل مشکلات
شرح وظایف مهم
- انجام مشاورههای گروهی
- راهنمایی، مشاوره، و رواندرمانی مراجعهکنندگان
- آموزش خانوادهها جهت بررسی روند رفع مشکل اجتماعی
- تکمیل پرونده روانشناختی مراجعهکنندگان و ثبت اطلاعات موردنیاز
- تهیه و تنظیم برنامههای مربوط به بهداشت روان و سلامت روانی
- انجام آزمونهای روانی مانند آزمون هوش و استعداد افراد.
- آموزش مهارتهای عادات کاری مشتمل بر وقتشناسی و ...
- مشارکت در ارائهی طرحهای پیشگیری از آسیبهای روانی و رفتاری
بازار کار
روانشناسی نقش مهمی در حل مسائل آدمی بر عهده میگیرد. چون کشور ما یکی از کشورهای در حال توسعه است و بدون بهرهگیری از شاخههای مختلف روانشناسی نمیتواند توسعه همه جانبه داشته باشد. از سوی دیگر امروزه یکی از دغدغههای خانوادهها، حفظ بهداشت روانی و بالا بردن سطح دانش فرزندانشان هست که این دو مهم نیز به یاری شاخههای مختلف روانشناسی از جمله روانشناسی رشد و روانشناسی تربیتی امکانپذیر است. البته در حال حاضر فارغالتحصیلان این رشته بیشتر جذب آموزش و پرورش میشوند یا در شرکتها و سازمانها به عنوان کارشناس روانشناسی فعالیت میکنند و عدهای نیز به عنوان دستیار متخصص روانشناسی بالینی یا روانپزشک مشغول به کار هستند. همچنین فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی در رشته روانشناسی میتوانند با دریافت مجوز از بهزیستی برای تأسیس مهدکودک و خانه سالمندان اقدام نمایند.
میزان حقوق و درآمد روانشناسان به مدرک تحصیلی، سابقه کار، میزان مهارت و توانایی و محل کار آنها بستگی دارد. به عبارت دیگر روانشناسان هر چه مدرک تحصیلی بالاتر و سابقه کار بیشتری داشته باشند درآمد بیشتری نیز خواهند داشت. به طور کلی این رشته یک رشته کاربردی و موردنیاز است که افرادی که ادامه تحصیل میدهند میتوانند در آینده درآمد مناسب و چشمگیری داشته باشند. روانشناسی که در سازمان و شرکتهایی مانند آموزش و پرورش، بهزیستی و ... استخدام میشود، مطابق با ساعات کاری استاندارد فعالیت میکند. اما ساعات کار برای روانشناسی که به صورت مستقل و شخصی کار میکند، متفاوت و متغیر است.
موقعیت شغلی
سوءتفاهم
شرایط تحصیل در خارج از کشور
همانطور که میدانید افراد بسیار علاقهمند به ادامه تحصیل در رشته روانشناسی در خارج از کشور هستند. امروزه دانشگاههای بسیار بزرگ دنیا در جهت تحصیل روانشناسی در خارج از کشور میتوانند مقصد دانشجویان ایرانی قرار بگیرند. بدیهی است هر دانشگاهی برای پذیرش دانشجو از نقاط مختلف جهان میتواند، شرایط مختلفی را برای جذب دانشجوهایش در این رشته محبوب داشته باشد اما به طور کلی یک دانشجوی موفق در رشته روانشناسی باید دارای اطلاعات و مهارتهایی در زمینه علوم انسانی و علوم رفتاری، علوم ریاضی و ایجاد ارتباط باشد، امروزه چند کشور مهم در دنیا وجود دارند که تبدیل به مهد رشته روانشناسی شدهاند از جمله این کشورها میتوان به کشور آلمان، روسیه، اتریش و همین طور کشور کانادا اشاره کرد.