رشته شنوایی سنجی در زیر گروه رشتهی علوم تجربی قرار دارد. نوع دانشگاههایی که میتوان در این رشته تحصیل کرد، تنها دانشگاه سراسری میباشد. همچنین میتوان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته شنوایی سنجی ادامه تحصیل داد.
معرفی رشته
یکی از اصلیترین و حیاتیترین اعضای بدن گوش است که اهمیت زیادی در برقرار ارتباط میان انسانها و محیط اطراف و سایر انسانهای دیگر دارد. شنوایی سنجی زیرمجموعه علوم پزشکی است و وظیفه آن مراقبت از شنوایی، سلامت گوش و کشف درمان اختلالات شنوایی است. رشته شنوایی سنجی و شنوایی شناسی، علم اندازهگیری حد شنوایی برای تغییر شدت صداهایی از جمله آستانهها و فرکانسهای متفاوت است. به طور معمول آزمایشهای شنوایی سنجی برای تعیین میزان شنوایی فرد بیمار، از طریق دستگاههای مختلف شنوایی سنجی صورت میگیرد. نتایج آزمایشهای شنوایی سنجی برای تشخیص کم شنوایی یا بیماریهای مختلف گوش انجام میشوند و نتایح آزمایش روی نمودار شنوایی 3 نمایش داده میشود.
مهمترین ویژگیای که دانشجوی شنوایی سنجی و ادیومتریست باید داشته باشد، دقت است؛ چرا که پایه و اساس رشته شنوایی سنجی با دقت میتواند به بیماریها و اختلالات شنوایی پی ببرد. این رشته برای افرادی که از خون و صحنههای ناخوشایند رشتههای بالینی گریزاناند و در عین حال میخواهند روپوش سفید پزشکی بر تن کنند مناسب است. یکی از مزیتهای این رشته محیط کاری کارشناس شنوایی است که به دور از استرس و سر و صدا است و آنها معمولاًً در محیطهای آرامی کار میکنند. در کلام آخر باید بگوییم که پذیرش این رشته بومی نیست بلکه کشوری است و داوطلبان کنکور سراسری تجربی میتوانند بدون نگرانی از گزینش بومی در هر کجای ایران که هستند اقدام به انتخاب رشته کنند. همچنین لازم به ذکر است که گذراندن طرح دوساله در این رشته برخلاف رشتههایی نظیر پزشکی و دندانپزشکی و ... اجباری نیست و به صورت اختیاری و مازاد بر نیاز صورت میگیرد.
گرایشهای رشته
- کارشناسی ارشد: آمار زیستی، اپیدمیولوژی، ارزیابی فناوری سلامت، اقتصاد بهداشت، انفورماتیک پزشکی، مدیریت توانبخشی، رشته زیست فناوری پزشکی، شنواییشناسی، فناوری اطلاعات سلامت، کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مهندسی پزشکی، بیوالکتریک، مهندسی پزشکی، زیست مواد، نانوتکنولوژی پزشکی، رفاه اجتماعی، تاریخ علوم پزشکی، آموزش پزشکی، سلامت سالمندی، علوم تشریحی، فیزیولوژی، ژورنالیسم پزشکی و تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی؛
- دکتری: شنواییسنجی، تشخیص و درمان اختلالات شنوایی و اختلالات تعادل؛
دانشگاههای برتر
- داخل کشور: دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛
- خارج کشور: دانشگاه وندربیلت آمریکا، دانشگاه آیوو آمریکا، دانشگاه بریتیش کلمبیا آمریکا، دانشگاه اوتاوا کانادا، دانشگاه ساوتهمپتون انگلستان و دانشگاه منچستر انگلیس؛
مهارتهای مورد نیاز
- رازداری
- مهارت ارتباطی خوب
- مهارت انجام کار تیمی
- دقت و توجه به جزئیات
- تسلط به زبان انگلیسی
- حفظ آرامش در شرایط بحرانی
- توانایی ایجاد انگیزه در بیماران برای دنبال کردن برنامه توانبخشی خود
شرح وظایف مهم
- تهیه گزارشهای لازم برای پزشک معالج
- قالبگیری و ساخت قالب گوش و سمعک
- پیشگیری از آسیب شنوایی، حفاظت شنوایی
- انجام آزمایشهای تکمیلی و تشخیصی محل ضایعه در شنوایی
- تشخیص عیب و رفع دستگاههای شنوایی
- انجام برنامههای غربالگری شنوایی نوزادان، خردسالان و کودکان
- اجرای برنامههای توانبخشی ادیومتریک و ...
- برنامهریزی و انجام غربالگری در جمعیتهایی بزرگ
بازار کار
همانطور که گفتیم رشته شنوایی سنجی رشته جدیدی است اما با این حال از بازار کار و آینده شغلی مناسب به خصوص در شهرهای کوچک برخوردار است. کار اصلی کارشناس رشته شنوایی سنجی آموزش دادن و مشاوره به خانوادهها و فرد دارای مشکل شنوایی است. در نتیجه فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در مراکز درمانی مختلفی مشغول به کار شوند. از دیگر مواردی که لازم است در رابطه با فرصتهای شغلی این رشته بدانید این است که امکان تأسیس مراکز خصوصی شنوایی سنجی در صورت داشتن شرایط، گرفتن مجوز و سرمایه کافی، میتوانند مرکز و مطب شنوایی سنجی خصوصی تأسیس کند. همچنین فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در زمینههای آموزشی در دانشگاهها و مراکز تربیت معلم در جایگاه استاد مشغول به کار شوند. در مورد میزان درآمد این کارشناسان نمیتوان عدد و رقم مشخصی ارائه داد چرا که میزان درآمد کارشناس شنواییسنج به عواملی چون میزان تحصیلات، تجربه و توانایی و همچنین کار در مراکز دولتی و خصوصی بستگی دارد. البته نکته حائز اهمیت در مورد بازارکار، چارت درسی، درآمد، دانشگاههای برتر این رشته آن است که به دلیل پذیرش محدود و تعداد کم فارغالتحصیلان این رشته در حال حاضر وضعیت شغلی خوبی دارند. بنابراین اگر قصد دارید تحصیل در رشته شنوایی سنجی را انتخاب کنید میبایست علم خود را در آن بسیار بالا ببرید چرا که اگر مراجعین شما از کارتان راضی باشند به دلیل محدود بودن کارشناسان این حوزه بدون شک در شهر و منطقه خود و حتی در کشور مطرح خواهید شد و بدین ترتیب میتوانید درآمد بسیار خوبی کسب کنید.
موقعیت شغلی
سوء تفاهم
شرایط تحصیل در خارج از کشور
رشته شنوایی سنجی یکی از پر کاربردترین رشتههای پیراپزشکی است که هر ساله داوطلبان زیادی برای ادامه تحصیل در برترین دانشگاههای جهان دارد اما توجه داشته باشید این رشته همانند بسیاری از رشتهها نیازمند به دانستن شرایط و الزامات ویژهای برای ادامه تحصیل در خارج از کشور است. در واقع میتوان گفت انتخاب یک دانشگاه درست برای ادامه تحصیل تأثیر زیادی در آینده شغلی فرد میگذارد چرا که دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیل خود با داشتن مدرک معتبر از یک دانشگاه برتر به راحتی میتوانند در هر کشوری مشغول به کار شوند به همین دلیل انتخاب دانشگاه از اهمیت زیادی برخوردار است از جمله کشورهای مقصد برای انتخاب دانشجویان رشته شنوایی سنجی میتوان به استرالیا، برزیل، کانادا، هند، انگلستان و آمریکا اشاره کرد.