علوم ورزشی

رشته علوم ورزشی در زیر گروه رشته‌ی علوم انسانی قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد، سراسری،آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته علوم ورزشی ادامه تحصیل داد.

معرفی رشته

معرفی رشته

رشته علوم ورزشی در کنار تربیت بدنی یکی از رشته‌های علوم انسانی است که علاوه بر روان آدمی، جسم و بدن انسان را در مرکز توجه خود قرار می‌دهد. و به قدری گسترده است که سلامت انسان‌ها از سنین ابتدایی تا سنین بالاتر را مد نظر دارد بخش عمده‌ای از این رشته را دروس عملی ورزشی شامل می‌شود. رشته علوم ورزشی جزء رشته‌هایی است که داوطلبان سه گروه آزمایشی انسانی، ریاضی، و تجربی می‌توانند در آن تحصیل کنند. در واقع این رشته ماهیتی میان‌رشته‌ای دارد که از علوم مختلف برای تقویت و تربیت جسم و روان انسان استفاده می‌کند. رشته علوم ورزشی از یک سو مشتمل بر یک‌سری رشته‌های پایه‌ی پزشکی است تا جایی که فارغ‌التحصیل آن تا حد یک پزشک‌یار با جسم انسان آشنا می‌شود و از سوی دیگر بخشی از دروس این رشته شامل علوم تربیتی است تا دانشجوی این رشته با تنش و واکنش انسان‌ها آشنا شود و بتواند به عنوان یک مربی با ورزش‌کاران یا دانش‌آموزان به درستی برخورد کند و بالاخره یک بعد این رشته شامل علوم ورزشی می‌شود.

علوم ورزشی

یعنی دانشجو، علوم ورزشی را به صورت علمی و عملی آموزش می‌بیند تا بتواند در رشته‌های مختلف ورزشی مهارت داشته باشد و همچنین توانایی تحقیق در علوم ورزشی را به دست بیاورد در واقع دانشجویان در کنار شناخت و مطالعه مختصر مسائل مربوط به سلامت روح و روان (که اساس علوم انسانی است)، به مطالعه مسائل مربوط به جسم نیز می‌پردازد و برای سلامت جسم و جان راه‌کارهایی را ارائه می‌دهد. شاید کمتر شاخه‌ای از علم را بتوان یافت که دامنه نفوذ و فعالیت آن‌چه از منظر تخصصی و چه غیرتخصصی، تمام گروه‌های سنی از بدو تولد تا کهن‌سالی را در بربگیرد. رشته علوم ورزشی از این حیث منحصربه فرد است. هر چند ممکن است برخی افراد نسبت به علمی و تخصصی بودن این رشته تردید داشته باشند اما واقعیت این است که تربیت بدنی چه در بعُد آموزش و پرورش و چه در بعُد بهداشت فردی و اجتماعی رشته‌ای حائز اهمیت است.

گرایش‌های رشته

  • کارشناسی ارشد: روانشناسی ورزشی، فیزیولوژی ورزشی، بیومکانیک ورزشی، رفتار حرکتی، آسیب شناسی و حرکات اصلاحی، مدیریت ورزشی؛
  • دکتری: مدیریت ورزشی، آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، رفتار حرکتی، بیومکانیک ورزشی، فیزیولوژی ورزشی؛

دانشگاه‌های برتر

  • داخل کشور: دانشگاه الزهرا (س) تهران، دانشگاه تهران، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه شهید باهنر، دانشگاه شهید چمران، دانشگاه فردوسی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)؛
  • خارج کشور: دانشگاه کپنهاگ دانمارک، دانشکده علوم ورزشی نروژ، دانشگاه لابورو انگلستان، دانشگاه کوئینزلند استرالیا، دانشگاه جنوبی دانمارک، دانشگاه کلگری کانادا، دانشگاه ورونا ایتالیا و دانشگاه جان مورس لیورپول انگلستان؛

مهارت‌های مورد نیاز

  • استقامت فیزیکی بالا
  • مهارت خوب در ارتباط کلامی
  • توانایی ارزیابی و حل مشکلات
  • اشتیاق و علاقه شدید به ورزش
  • توانایی انگیزش و دادن اعتمادبه نفس به افراد تحت آموزش

شرح وظایف مهم

  • برنامه‌ریزی اجرای ورزش‌های همگانی
  • تدریس واحدهای تربیت‌بدنی دانشجویان
  • ارائه برنامه تمرینات ورزشی به مراجعه کننده‌گان
  • برگزاری مسابقات ورزشی برای انتخاب نفرات برتر
  • برگزاری کلاس‌های ورزشی و آموزشی برای متقاضیان

بازار کار

بازار کار

رشته علوم ورزشی به نسبت بسیاری از رشته‌های علوم انسانی در وضعیت شغلی بهتری قرار دارد و فارغ‌التحصیلان رشته علوم ورزشی می‌توانند با توجه به مهارت خود وارد بازار کار شوند. در واقع کسانی که دوره کارشناسی علوم ورزشی را به پایان می‌رسانند می‌توانند علاوه بر تدریس دروس تربیت بدنی در مدارس و مراکز آموزشی به کار کارشناسی تربیت‌بدنی در سازمان‌های دولتی، فدراسیون‌های ورزشی و نهادهای انقلابی و همچنین خدمت در مراکز ورزشی و درمانی جانبازان و معلولین بپردازند، همچنین آن‌ها می‌توانند در سالن‌های ورزشی و باشگاه‌ها به عنوان مربی به افراد آموزش دهند و در صورت داشتن شرایط و سرمایه کافی، می‌توانند کسب و کار خود را شروع کنند و باشگاه ورزشی تأسیس کنند.

موقعیت شغلی

وزارت ورزش، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، و سایر وزارتخانه‌ها، دانشگاه‌ها، مراکز ورزشی و درمانی جانبازان، توان‌بخشی‌ها، فدراسیون‌های رشته‌های مختلف ورزشی، سازمان‌ها و ارگان‌های مختلف دولتی به عنوان مربی ورزشی یا کارشناس ورزشی.

سوء تفاهم

برخی افراد تصور می‌کنند که این رشته سطحی است و صرفا ورزش کردن را در برمی‌گیرد؛ این در حالی است که رشته علوم ورزشی به آموزش و پرورش افراد در زمینه‌های بهداشت فردی و اجتماعی می‌پردازد. در واقع می‌توان گفت رشته علوم ورزشی تلفیقی از دانش تجربی و انسانی است و از سویی به مطالعه مسائل فیزیولوژی بدن انسان و راه‌های بهبود آن می‌پردازد و از سوی دیگر ناظر به مسائل تربیتی و پرورشی انسان است و به علوم تربیتی نزدیک می‌شود. همچنین رشته علوم ورزشی به دنبال پیش‌گیری از بعضی نارسایی‌ها و اختلال‌های جسمانی است. عموماً تصور می‌کنند رشته علوم ورزشی نام دیگر رشته تربیت بدنی است. درست است که رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی تشابهات بسیاری با یکدیگر دارند؛ چراکه از یک علم نشأت می‌گیرند. اما تفاوت‌هایی جزئی بین آن‌ها وجود دارد. رشته تربیت بدنی مجموعه‌ای از فعالیت‌های بدنی و ورزشی است که به صورت فیزیکی صورت می‌گیرد. درحالی که رشته علوم ورزشی علاوه بر بخش‌های عملی و فعالیت‌های فیزیکی، به مطالعه مباحث تئوری مربوط به ورزش و علم ورزش نیز می‌پردازد.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

هرساله افراد زیادی از سراسر دنیا به دنبال تحصیل و ادامه تحصیل در رشته‌ی علوم ورزشی در خارج از کشور خودشان هستند. با توجه به شرایط موجود افراد زیادی به خصوص بانوان برای ادامه تحصیلات تکمیلی ایران را ترک می‌کنند. داشتن مدرک زبان با نمره بالا، یک رزومه خوب و قوی، مدرک مربی‌گری در یکی از رشته‌های ورزشی و داشتن مقام در یکی از رشته‌های ورزشی، به فارغ‌التحصیلان کمک می‌کند که بتوانند برای مهاجرت تحصیلی به کشورهای دیگر اقدام نمایید. دانمارک، آلمان، نروژ، انگلستان، کانادا، کره جنوبی، ایتالیا، استرالیا، ترکیه و آمریکا، از جمله کشورهای مقصد برای متقاضیان تحصیل رشته علوم ورزشی در خارج از کشور می‌باشد البته لازم به ذکر است که تحصیل در کشورهای مختلف دارای شرایط گوناگونی است و هر فرد برای این‌که بتواند برای مهاجرت تحصیلی خود اقدام کند لازم است تا ازین شرایط اطلاعات کافی و به روز داشته باشد.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: