فیزیوتراپی

رشته فیزیوتراپی در زیر گروه رشته‌ی علوم تجربی قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد، فقط سراسری می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته فیزیوتراپی ادامه تحصیل داد.

معرفی رشته

معرفی رشته

رشته فیزیوتراپی یکی از رشته‌های جالب رشته تجربی است که تلفیقی از دانش پزشکی و ورزش است. رشته فیزیوتراپی می‌کوشد با بهره‌گیری از عوامل فیزیکی و ارائه ورزش‌های گوناگون به توا‌ن‌بخشی بیماران کمک کند. واژه فیزیوتراپی از دو واژه یونانی فیزیو به معنای طبیعی و جسمانی و تراپی به معنای درمانی تشکیل شده است. فیزیوتراپی دانشی است که می‌کوشد تا آسیب‌های عضلانی را به حداقل برساند و با ارائه تمرین‌های ورزشی، مانورهای دستی، تجهیزات مکانیکی به تقویت عضلات و بهبود بیماری‌ها و اختلالات عصبی ماهیچه‌ای و اسکلتی کمک کند. در واقع در این علم تلاش می‌شود تا با تکنینک‌هایی سلامت جسمانی افراد را که بر اثر تصادف یا بیماری دچار نقصان شده است، درمان کند.

فیزیوتراپی

رشته فیزیوتراپی در درمان کمردردها و بیماری‌های مزمن مثل آسم و توان‌بخشی افراد تأثیرگذار است. در واقع بسیاری از مواقع اتفاق می‌افتد که به دلیل حوادثی ناخوشایند بخش‌هایی از بدن ما دچار ضعف و کاستی‌های حرکتی شود و از کار بیفتد که بر روی روان ما نیز اثر می‌گذارد، فیزیوتراپیست می‌کوشد با کمترین دخالت دارو و مواد شیمیایی بدن ما را به شکل اول خود بازگرداند. و در آخر لازم به ذکر است که فیزیوتراپی حیطه‌ای از پزشکی است که هدف آن پیش‌گیری از بیماری‌ها، درمان، توان‌بخشی و بالا بردن سطح سلامت جامعه می‌باشد.

گرایش‌های رشته

  • کارشناسی ارشد فیزیولوژی: فیزیزوتراپی ورزشی، فیزیولوژی، مدیریت توان‌بخشی، علوم تشریحی، سلامت سالمندی، ارگونومی، فیزیک پزشکی؛
  • کارشناسی ارشد در دیگر رشته‌های علوم پزشکی: مهندسی پزشکی بیوالکتریک، مهندسی پزشکی زیست مواد، اپیدمیولوژی، اقتصاد بهداشت، انفورماتیک پزشکی، ارزیابی فناوری سلامت، فناوری اطلاعات سلامت، کتاب‌داری و اطلاع‌رسانی پزشکی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، نانوتکنولوژی پزشکی، زیست فناوری پزشکی، رشته رفاه اجتماعی، تاریخ علوم پزشکی، آموزش پزشکی، برنامه‌ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی و آمار زیستی؛
  • دکتری: فیزیوتراپی ورزشی، فیزیولوژی، مدیریت توان‌بخشی، علوم تشریحی، سلامت سالمندی، ارگونومی و فیزیک پزشکی؛

دانشگاه‌های برتر

  • داخلی کشور: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی گرگان و دانشگاه علوم پزشکی قزوین؛
  • خارج کشور: دانشگاه فلوریدا آمریکا، دانشگاه بوستون آمریکا، دانشگاه میامی آمریکا، دانشگاه کوچ ترکیه، دانشگاه سنت پولتن و دانشگاه واشینگتن آمریکا؛

مهارت‌های مورد نیاز

  • شنونده خوب بودن
  • داشتن صبر و حوصله بسیار
  • توان‌مند در انجام کار با دست
  • علاقه‌مند به سلامت بیماران
  • توانایی کار با دستگاه‌های مختلف فیزیوتراپی
  • توانایی ایجاد انگیزه در بیماران و هم‌دردی کردن با آنها
  • مهارت ارتباطی مناسب و توانایی جلب اعتماد بیماران به خود

شرح وظایف مهم

  • ارزیابی پیشرفت بیمار
  • تشکیل پرونده برای بیماران
  • آموزش و توصیه به بیماران یا همراهان آن‌ها
  • جمع‌آوری و گزارش آمار درمانی بیماران به مسئول بخش
  • تشخیص محدودیت‌های حرکتی، ناتوانی‌های جسمانی
  • ثبت کلیه نکات مربوط به بیمار و مراحل حین درمان
  • تهیه گزارش درمان در پایان آخرین جلسه درمانی
  • انجام فیزیوتراپی بیماران بستری در بیمارستان‌ها و آسایشگاه‌ها

بازار کار

بازار کار

این رشته در دانشگاه‌های دولتی بسیاری از استان‌ها و در دانشگاه‌های پیام نور، غیرانتفاعی و ... وجود ندارد در نتیجه تعداد فارغ‌التحصیلان این رشته نسبت به سایر رشته‌ها کمتر است. لذا شرایط بازار کار در این رشته در وضعیت مناسبی قرار دارد. فیزیوتراپ‌ها اغلب توسط ارگان‌ها و مراکز مختلفی استخدام می‌شوند، فارغ‌التحصیلان این رشته بعد از گذراندن دوران طرح می‌توانند در مراکز دولتی و خصوصی استخدام شوند. هم‌چنین فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند درصورت داشتن شرایط و سرمایه کافی خود شروع به کار کنند در واقع آنها لزوماً مجبور نیستند که در استخدام یک شخص یا مؤسسه باشند و می‌توانند مطب و مراکز توان‌بخشی خصوصی تأسیس کنند. درحال حاضر میانگین سنی مردم کشور در حال بالا رفتن است در نتیجه نیاز به خدمات فیزیوتراپی در آینده بیشتر خواهد شد. بعضی از فیزیوتراپ‌ها به کار واردات دستگاه‌های فیزیوتراپی و تجهیزات پزشکی و خرید و فروش آنها می‌پردازند و از این راه کسب درآمد دارند. با توجه به پیش‌بینی‌های صورت گرفته از آینده شغلی مناسب این افراد، می‌توان به این نتیجه رسید که اگر یک فیزیوتراپیست، دانش به روز، مهارت و توانمندی بالا و پشت‌کار لازم را داشته باشد، به موفقیت و درآمد بالایی دست خواهد یافت.

موقعیت شغلی

بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها، مراکز خصوصی، سازمان بهزیستی، هلال احمر و سازمان‌های مربوطه، فدراسیون‌های ورزشی، خانه سالمندان و همچنین یک فیزیوتراپیست می‌تواند مطب یا مراکز توان‌بخشی خصوصی خود را دایر کند.

سوء تفاهم

شاید شما هم با شنیدن کلمه فیزیوتراپی اولین چیزی که متصور می‌شوید شخصی است که با سختی و مشقت زیاد در حال ماساژ دادن عضلات و یا شکاندن قولنج بدن مراجعه‌کنندگان است. ولی جا دارد بگوئیم فیزیوتراپی یکی از رشته‌هایی است که دامنه فعالیت‌های آن بسیار وسیع است و در حیطه کاری خود از ابزار و روش‌های درمانی مختلفی برای درمان بیماران خود استفاده می‌کند که عبارتند از: الکتروتراپی، شاکویوتراپی، امواج مادون قرمز و ماوراءِ بنفش، اولتراسونوتراپی یا امواج مافوق صوت، مگنت‌تراپی، مغناطیس درمانی، لیزر درمانی یا لیزر پرتوان، درمان دستی یا حرکت درمانی، ماساژ درمانی، آب درمانی یا هیدروتراپی، ورزش درمانی، بیوفیدبک و نوروفیدبک، طب سوزنی، سوزن خشک یا دارای نیدلینگ، تراکشن یا کشش ستون فقرات.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

امروزه دانشجویان زیادی داوطلب تحصیل فیزیوتراپی در خارج از کشور هستند چرا که بیشتر دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی کیفیت آموزشی بسیار بالایی دارند و مدرک ارائه شده از این دانشگاه‌ها دارای اعتبار جهانی است. متقاضیان مهاجرت تحصیلی اگر موفق به پذیرش از یک دانشگاه معتبر شوند و در نهایت با نمرات خوب از آن فارغ‌التحصیل شوند، می‌توانند آینده کاری خود را تضمین کنند چرا که داشتن مدرکی که اعتبار بین‌المللی دارد این امکان را به آنها می‌دهد که در کشورهای مختلف به عنوان یک فیزیوتراپیست مشغول به کار شوند.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: