مدیریت صنعتی

رشته مدیریت صنعتی در زیر گروه رشته‌ی علوم انسانی قرار دارد. نوع دانشگاه‌هایی که می‌توان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور می‌باشد. همچنین می‌توان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته مدیریت صنعتی ادامه تحصیل داد.

معرفی رشته

معرفی رشته

داوطلبان کنکور سراسری سه گروه آزمایشی انسانی، تجربی، و ریاضی می‌توانند در مقطع کارشناسی رشته مدیریت صنعتی پذیرفته شوند و از آنجایی که تمامی گروه‌های تحصیلی امکان انتخاب رشته مدیریت صنعتی در دانشگاه را دارند، مسلما بسته به رشته افراد در دبیرستان، برخی از دروس آن دوره مجددا مرور و تکرار خواهند شد. رشته مدیریت صنعتی همان‌طور که از نام آن برمی‌آید، بر صنایع و محیط‌های صنعتی نظارت دارد. صنعت یکی از ارکان مهم اقتصاد یک کشور است و با توجه به شرایط کنونی ارتقاء صنایع کشور بسیار اهمیت دارد. در واقع رشته مدیریت صنعتی برای تربیت مدیران نیروی انسانی سازمان‌های صنعتی به وجود آمده است و ناظر بر مدیریت تمام ابعاد صنایع است. یکی از ضعف‌های صنایع کشور این است که مدیران این صنایع دانش آموخته رشته مدیریت صنعتی نیستند و با مبانی مدیریت صنعتی آشنایی ندارند رشته مدیریت صنعتی دارای سه بعد فنی و تکنیکی، بعد مالی و بعد رفتاری و اجتماعی است. مدیریت صنعتی بیشتر در دو بُعد مالی و رفتاری فعالیت می‌کند و نظریه‌های مدیریت و مهارت‌های لازم مدیریتی در محیط‌های صنعتی را به دانشجویان می‌آموزد. دانشجویان رشته مدیریت صنعتی در دوره تحصیل خود با مفاهیمی چون سازمان، منابع انسانی، مباحث کیفیت، حسابداری و حسابداری صنعتی، بحث‌های کمی مدیریت، و ... برای کار در صنایع آشنا می‌شوند.

مدیریت صنعتی

رشته مدیریت صنعتی دارای مسئولیت‌های زیادی است زیرا کلیه فرآیندهای تولیدی مختلف را در یک شرکت اداره می‌کند. این نظارت شامل نظارت کارکنان برای انجام کارها تا تجهیزات یک کارخانه است افراد علاقه‌مند به رشته مدیریت صنعتی باید بدانند که این رشته ترکیبی از دیگر رشته‌های مدیریتی است که تنها داشتن تحصیلات 4 ساله آکادمیک برای جذب در بازار کار کافی نیست و باید یک‌سری مهارت‌های دیگری را در خود تقویت کنند. از مهم‌ترین مهارت‌های مدیریتی برای هر رشته مدیریت می‌توان به مهارت‌های فنی، مهارت‌های مفهومی، مهارت‌های بین فردی و ارتباطی، مهارت‌های تصمیم‌گیری اشاره کرد. دوره کارشناسی مدیریت صنعتی یکی از دوره‌های تحصیلی آموزش عالی است و هدف از تشکیل این دوره آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کارخانه‌ها، مؤسسه‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی و نیز آشنایی دانشجویان با کاربرد روش‌های علمی در مدیریت است.

گرایش‌های رشته

  • کارشناسی ارشد: تحقیق در عملیات، مدیریت عملکر،- تولید و عملیات، مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت پروژه، مدیریت کیفیت و بهره‌وری؛
  • دکتری: تحقیق در عملیات، مدیریت عملکرد، تولید و عملیات، مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت پروژه، مدیریت کیفیت و بهره‌وری؛

دانشگاه‌های برتر

  • داخل کشور: دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شاهد دانشگاه اصفهان، دانشگاه شیراز و دانشگاه فردوسی مشهد؛
  • خارج کشور: دانشگاه هاروارد آمریکا، دانشگاه لندن (LSE)، دانشگاه استنفورد، دانشگاه آکسفورد، دانشگاه ماساچوست (MIT) و دانشگاه کمبریج؛

مهارت‌های مورد نیاز

  • توانایی کار تیمی
  • مهارت در زبان انگلیسی
  • اطلاعات به روز و فراوان در زمینه‌ی صنایع
  • علاقه‌مند به رشته و محیط‌های صنعتی
  • مهارت در استفاده از نرم‌افزارهای کامپیوتری

شرح وظایف مهم

  • کمک به تصمیم‌گیری‌های شرکت
  • نظارت و رهبری بر نیروی انسانی سازمان‌ها
  • ایجاد انگیزه میان کارکنان جهت افزایش بهره‌وری
  • بررسی و ارزیابی وضعیت کارگران و چالش‌های کارگری

بازار کار

بازار کار

با توجه به رشد روزافزون صنعت و صنعتی شدن جوامع؛ راه‌اندازی، رشد و ارتقا کسب و کارهای صنعتی بیش از گذشته حائز اهمیت می‌باشد. بنابراین این عرصه برای موفقیت نیازمند افرادی است که بتوانند با دانش و مهارت علمی خود، زمینه‌های پیشرفت را برای این جوامع به ارمغان آورند. بازار کار رشته مدیریت صنعتی را می‌توان نسبتا مناسب ارزیابی کرد و از آن‌جایی که این رشته با بسیاری از رشته‌های مدیریتی هم‌پوشانی دارد، فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت صنعتی فارغ از تخصص خود می‌توانند در هرجایی که به مدیر نیاز است، مشغول به کار شوند. این رشته ازجمله رشته‌های تحصیلی شناور است که بازار کار متنوع و گسترده‌ای دارد. برخی از این مشاغل را در بخش موقعیت شغلی بیان کردیم. هم‌چنین با توجه به طیف وسیعی از مهارت‌ها که افراد در رشته مدیریت صنعتی فرا می‌گیرند، قادر خواهند بود وظایف متعددی را برعهده گرفته و با توجه به توانایی و دانش خود آن‌ها را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت صنعتی می‌توانند در شرکت‌های فنی و مهندسی مختلف جایگاه مناسبی پیدا کنند. ازجمله کارخانه‌هایی که به جذب مدیران صنعتی می‌پردازند عبارت‌اند از: کارخانه‌ها دارویی، خودروسازی، تولید مواد پلاستیکی، نساجی، الکترونیک، صنایع چاپ و... که آن‌ها می‌توانند با کسب مهارت در کنار تحصیلات دانشگاهی، خود را برای حضور در این بازار کار آماده سازند.

مدیریت صنعتی

علاوه بر تمامی این فرصت‌ها، افرادی که دارای خلاقیت و تجربه کافی می‌باشند، می‌توانند به امر کارآفرینی نیز بپردازند. شایان ذکر است دانشجویان رشته مقطع کارشناسی رشته مدیریت صنعتی پس از فارغ‌التحصیلی لزوما عهده‌دار پست‌های مدیریتی مؤسسات صنعتی که احراز آن شرایط خاص را می‌طلبد، نخواهند بود و الزاما پس از اتمام دوران تحصیلی خود جایگاه مدیریتی نصیب‌شان نخواهد شد. این افراد تنها می‌توانند در صورت کسب تجربه لازم می‌توانند به مدیریت در سطوح مختلف بپردازند. فعالیت به عنوان مدیر یک مجموعه علاوه بر تحصیلات آکادمیک مستلزم داشتن تسلط بر اصول مدیریت بحران، آشنایی با علوم مهندسی و کاربرد آن‌ها در حوزه‌های مختلف و همچنین سال‌ها تجربه مفید مرتبط و تخصصی می‌باشد. در خصوص میزان درآمد فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت صنعتی نمی‌توان اطلاعات دقیقی را ارائه کرد چرا که عوامل مختلفی در مقدار درآمد آنان دخیل می‌باشند. میزان تجربه، سابقه و تحصیلات سه فاکتور اصلی و تأثیرگذار در میزان درآمد یک فرد می‌باشد. بنابراین توصیه می‌کنیم که اگر به دنبال درآمد بالا در رشته مدیریت صنعتی می‌باشید، در کنار کتب دانشگاهی به خواندن دیگر منابع مربوطه بپردازید و سعی کنید مهارت‌هایی هم‌چون دانش زبان انگلیسی، مهارت‌های ICDL و کار با نرم‌افزارهای مختص این رشته را در خود تقویت کنید. فراگیری مهارت‌های فوق می‌تواند مسیر دستیابی به نتیجه مطلوب و درآمد بالا را برای فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت صنعتی هموار سازد.

موقعیت شغلی

مدیریت واحدهای صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ ازجمله کارخانه‌ها، کارگاه‌ها، شرکت‌ها و ...، مدیریت و کنترل پروژه، برنامه‌ریزی و کنترل موجودی‌ها، مدیریت و کارشناسی کنترل کیفیت، کارآفرینی و موارد بازاریابی، استراتژی، منابع انسانی، مالی و ...، استارتاپ‌ها، تحلیل مالی و اقتصادی قبل از پروژه، حین پروژه و...، مدیریت، برنامه‌ریزی و کنترل تولید، کارشناس بیمه، کارشناس تحقیقات بازار، کارشناس گمرک، حسابدار، مدیر روابط عمومی، کارمند بانک و کارشناس یا مدیر آموزش.

سوءتفاهم

اغلب رشته مدیریت صنعتی را همان رشته مهندسی صنایع می‌دانند که لازم به ذکر است رشته مدیریت صنعتی ضمن تشابه بسیار زیاد با رشته مهندسی صنایع، دارای تفاوت‌هایی نیز با آن هست. از جمله این‌که تا حدود نیمی از دروس این دو رشته باهم مشابه هستند، اما رشته مدیریت صنعتی بیش از هر چیز به مباحث انسانی و روابط بین افراد و نحوه هدایت آن‌ها برای دستیابی به بهره‌وری بیشتر در صنعت می‌پردازد، در حالی‌که تأکید اصلی رشته مهندسی صنایع بر مسائل کمی و تولیدی و بهینه‌سازی آن‌ها است. به عبارت دیگر در رشته مدیریت صنعتی بیش از هر منبع دیگری به منابع انسانی یک سازمان توجه می‌شود.

شرایط تحصیل در خارج از کشور

شرایط تحصیل در خارج از کشور

با توجه به رشد روزافزون صنعت و صنعتی شدن جوامع؛ راه‌اندازی، رشد و ارتقا کسب و کارهای صنعتی بیش از گذشته حائز اهمیت می‌باشد. بسیاری از دانشجویان رشته مدیریت صنعتی به ویژه دانشجویان دانشگاه‌های برتر کشور قصد مهاجرت از ایران برای ادامه تحصیل یا زندگی به کشورهای صنعتی پیشرفته را دارند. دانشگاه‌های مختلف جهان از رشته مدیریت به دلیل جایگاه خوب در بسیاری از کشورها، هرساله دانشجویان بسیاری را می‌پذیرد. قطعا دانشجویانی که پایه علمی قوی‌تری دارند شرایط پذیرش بهتری خواهند داشت و در دانشگاه‌های بهتری پذیرفته می‌شوند و به دنبال آن جذب بازار کار در آن کشورها می‌شوند و می‌توانند آینده خوبی را برای خود رقم بزنند. از جمله کشورهای مقصد برای پذیرش فارغ‌التحصیلان این رشته برای مهاجرت تحصیلی می‌توان به آمریکا و استرالیا و انگلیس، ترکیه و ... اشاره کرد.

b xpx
# / b
xpx b
# / b

افزودن
b
/ /
: