رشته مشاوره در زیر گروه رشتهی علوم انسانی قرار دارد. نوع دانشگاههایی که میتوان در این رشته تحصیل کرد، سراسری، آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور میباشد. همچنین میتوان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته مشاوره ادامه تحصیل داد.
معرفی رشته
مشاوره یکی از رشتههای انتخابی در ردهی علوم انسانی است که امروزه داوطلبان زیادی را به سمت خود جذب کرده است. همپوشانی این رشته با رشته روانشناسی باعث میشود تا داوطلبان علاقهمند به حوزهی سلامت روان که موفق به قبولی در رشتهی روانشناسی نشدهاند، به آن رویآورند. شخص مشاو ر به افراد آموزش میدهد که چه کنند تا دچار بحرانهای روحی نگردند و راه پیشرفت و تکامل را راحتتر و سریعتر طی نمایند. بخش دیگری از فعالیت مشاوره نیز شامل حال افرادی میشود که دچار بحران شدهاند و اکنون نمیدانند که چگونه باید از بحران موردنظر عبور کرده یا با آن کنار بیایند در اینجا مشاور به فرد مراجعهکننده کمک میکند تا بتواند بر بحران موجود غلبه کند. در واقع مشاور، در مشاورههای خانوادگی، شغلی، تحصیلی، روانی، ارتباطی، عاطفی و رفتاری از مهارتهای روانشناختی کمک میگیرد. یک مشاور فقط میکوشد مسئله انتخاب و تصمیمگیری را که کاری بسیار دشوار و گاهی دردناک است برای مراجعهکنندگان آسان سازد. هدف از ایجاد این رشته تربیت نیروی انسانی متخصص برای ارائه خدمات مشاورهای به منظور ارتقا سلامت روان افراد جامعه از کودکی تا پیری میباشد.
گرایشهای رشته
- کارشناسی ارشد: مشاوره شغلی، مشاوره مدرسه، مشاوره توانبخشی، مشاوره خانواده؛
- دکتری: مشاوره؛
دانشگاههای برتر
- داخل کشور: دانشگاه اصفهان، دانشگاه اراک، دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاه شهرکرد، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه تهران، دانشگاه الزهرا (س)، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه تربیت معلم تهران؛
- خارج کشور: دانشگاه میسوری کلمبیا، دانشگاه مریلند، دانشگاه اوهایو، دانشگاه آلبانی، دانشگاه آیوا، دانشگاه تگزاس شمالی، دانشگاه کالیفرنیا، سانتا باربارا، دانشگاه مینه سوتا، دانشگاه آریزونا و دانشگاه مشتر کالمنافع ویرجینیا؛
مهارتهای مورد نیاز
- صبر، تحمل و حوصله زیاد
- همدلی و نگرش بدون قضاوت
- قدرت تجزیه و تحلیل مسئله
- کنترل روحیه در شرایط بحرانی
- آشنایی بامهارتهای نرمافزاری کامپیوتر
- توانایی کار با همه افراد با هر پیشزمینهای
- عدم ورود به حریم شخصی و مسائل خصوصی مراجعین
- مهارتهای ارتباطی قوی مانند گوش دادن و صحبت کردن
- خودآگاهی و توانایی بررسی ارزشها و تفکرات خود به منظور جلوگیری از تأثیرگذاری مراجعین بر افکار و عقاید اصولی مشاور
- پایبندی به درستی و اصول اخلاقی به منظور ارائه مشاوره به مراجعین بر اساس اصول علمی و اخلاقی
شرح وظایف مهم
- ایجاد ارتباطی مبتنی بر اعتماد و احترام با مراجعان
- توافق با مراجعان برای موضوع صحبت جلسات مشاوره
- تشویق مراجعان برای صحبت درباره احساساتشان
- همدلی و همراهی کردن با صحبتهای مراجعان
- گوش دادن دقیق، پرسیدن سؤال و درک شرایط و موقعیت مراجعان
- ارجاع مراجعان به منابع کمکی دیگر در صورت نیاز، ارجاع مراجعین به روانپزشکان، روانشناسان یا مشاوران تخصصی همچون مشاوران شغلی یا مشاوران ازدواج ازجمله این اقدامات است.
- حفظ اسناد محرمانه مراجعین، زیرا مراجعین برای یافتن راهکار مناسب بسیاری از اتفاقات خصوصی زندگی خود را برای مشاور تعریف میکنند و مشاور باید نسبت به آنها حس مسئولیت زیادی داشته باشد.
بازار کار
امروزه نسبت به قبل، گرایشهای مردم برای افزایش آگاهیهای روانشناختی افزایش یافته و پیچیدگی جامعه و آمیختگی آن با انواع استرسها، لزوم کمک گرفتن از مشاوران را زیادتر کرده است. تنوع شغلی در این رشته زیاد است و بیشتر فارغالتحصیلان این رشته بعد از فارغالتحصیلی و گذراندن تعدادی کارگاه میتوانند مشغول به کار شوند. همچنین به دلیل افزایش نیاز افراد به گرفتن مشاوره در زمینههای تحصیلی، خانوادگی، ازدواج و زناشویی، این رشته آینده شغلی خوبی خواهد داشت. در خصوص میزان دریافتی این افراد میتوان گفت که درآمد مشاوران نسبت به حوزه تخصصی و نوع کار آنها متفاوت است. فارغالتحصیلانی که در حوزه مشاوره تحصیلی هستند و استخدام آموزش و پروش میشوند دارای حقوقی ثابت و مطابق قوانین کشور دارند و افرادی که در زمینههای مشاوره تحصیلی، خانوادگی، ازدواج و .... هستند، اگر در مراکز خصوصی مشغول به کار شوند، بسته به تعداد مراجعین، تایم مشاوره و توافق با کارفرما، حقوق متفاوتی دریافت میکنند.
موقعیت شغلی
سوءتفاهم
شرایط تحصیل در خارج از کشور
مشاوره یکی از رشتههای محبوب و بسیار پرکاربرد به ویژه در کشورهای پیشرفته دنیا به حساب میآید زیرا در این کشورها برای سلامت روح و روان و موفقیت انسانها جایگاه خاصی قائل میشوند و به همین جهت فرهنگ مراجعه به مشاوره در چنین کشورهایی بیشتر جاافتاده است. امروزه این رشته گرایشهای متنوعی در سطح جهان دارد که وظایف و تخصص هرکدام با دیگری متفاوت است لذا بسیاری از فارغالتحصیلان رشته مشاوره کشورمان به جهت برخورداری از شرایط تحصیلی و کاری بهتر و درآمد بالاتر و همچنین ایجاد آیندهای بهتر برای خود و خانوادههایشان به دنبال مهاجرت هستند. ازجمله کشورهایی که مشاوران میتوانند برای مهاجرت انتخاب کنند میتوان به کانادا، آلمان، اتریش، سوئد، استرالیا، آمریکا، انگلیس، نیوزلند و ... اشاره کرد که هرکدام برای پذیرش مهاجران تحصیلی و یا کاری شرایط خاص خود را دارند که قبل از اقدام به مهاجرت باید با دقت بررسی کرد.