بیشتر آدمها دوست دارند علاقه و موفقیت در کار را کنار هم داشته باشند. اما این سؤال ممکن است به وجود بیاید که انتخاب رشته براساس علاقه منجر به سردرگمی در انتخاب شغل آینده میشود؟ بهراستی علاقه به تنهایی برای انتخاب شغل آینده کافی نیست! اگر یک مثلث را در نظر بگیرید، علاقه یک ضلع و دو ضلع دیگر، ارزشها و زمینههای مهارت هستند که سبب میشوند علاقه و موفقیت در کار را با هم به دست بیاورید. بهتر است ابتدا با توجه به علایق، زمینههای مهارت و ارزشهای خودتان شروع کنید. سپس آنها را با ویژگیهای رشتهها و مشاغل مقایسه کنید تا شباهتها و تفاوتها را پیدا کنید. پس از اتخاذ تصمیم اولیه، با صحبت کردن با مشاوران حرفهای درمورد گزینههای خود، تصمیم نهایی را دربارهی شغل مورد علاقهتان بگیرید. با کسب تجربهی عملی مثل کارآموزی و کارهای داوطلبانه، تصمیم تئوری خود را دربارهی شغل مورد علاقه خودتان امتحان کنید تا ببینید در دنیای واقعی تصمیم تئوری شما به این سؤال که آیا این شغل مناسب من است چه پاسخی میدهد و در نهایت به علاقه و موفقیت در کار منجر میشود یا خیر!
سه ضلع اصلی انتخاب شغل چیست؟
- علاقه
- مهارت
- ارزش
کدام را اول انتخاب کنید؟
- شغل آینده
- علاقه یا رشته
3 روش مشاور حرفهای برای انتخاب شغل دانشآموزان
مشاور تحصیلی با ارائهی راهنماییهای شغلی به دانشآموزان، آنها را از قوانین آگاه میکند و با نظارت بر عملکرد دانشآموزان به آنها در جهتگیری شغل آینده کمک میکند. یک مشاور تحصیلی میتواند برای دانشآموزان، در حین پیگیری اهداف آموزشی، سرمایهای بزرگ باشد. آنها افراد با تجربهای هستند که با مشاوره دادن به دانشآموزان به آنها کمک میکنند تا علاقه و موفقیت در کار آینده را در کنار یکدیگر به دست بیاورند. 1. ارائهی راهنماییهای شغلی ارائهی راهنماییهای شغلی یکی از مهمترین وظایفی است که مشاوران باید انجام دهند. دانشآموزان به مدرسه میآیند تا تحصیلات لازم برای رسیدن به علاقه و موفقیت در کار آینده را کسب کنند. با اینحال، بسیاری از دانشآموزان نمیدانند که میخواهند چه شغلی را دنبال کنند یا در فکر تغییر رشته هستند. مشاوران میتوانند با گفتوگو و استفاده از ابزارهای ارزشیابی که به دانشآموزان کمک میکند، تعیین کنند چه عوامل شغلیای برای آنها مهم است. همچنین، با تجزیه و تحلیل ویژگیهای شخصیتی آنها، شغل متناسب با شخصیت دانشآموزان را بیابند. 2. نظارت بر عملکرد دانشآموزان مشاوران با نظارت بر عملکرد دانشآموزان نقاط ضعف و قوت آنها را در هر زمینه پیدا میکنند و برای هر کدام راهحلی ارائه میدهند. مشاور همچنین میتواند فعالیتهای فوقبرنامهای را پیشنهاد کند که ممکن است به کشف شغل مورد علاقه با توجه به عملکرد دانشآموز منجر شود. برای مثال، مشاور ممکن است به شما پیشنهاد دهد درصورتیکه به حرفهی پزشکی علاقه دارید، در یک بیمارستان محلی داوطلب شوید یا اگر به حرفهی تجاری علاقه دارید، در یک شرکت تجاری کارآموزی کنید. این فعالیتها میتواند علاقه و موفقیت در کار برای آینده را تضمین کند. 3. تدوین استراتژی شغلی برای دانشآموزان راههای متعدد و رشتههای متنوعی که به شغلهای مختلفی میرسد، میتواند وسوسه کننده باشد. مشاوران با محدود کردن این راهها با توجه به علاقه و عملکرد دانشآموزان یک برنامهی استراتژی بلند مدت برای آیندهی شغلی دانشآموزان تدوین میکنند.
سخن آخر
همانطور که مطالعه کردید، علاقه یکی از سه ضلع انتخاب شغل است. برای انتخاب شغل مورد علاقه و رشتهی تحصیلی باید علاوه بر علاقه، ارزشها و مهارتهای دانشآموزان را هم در نظر بگیرید. بهتر است ابتدا رشتهی تحصیلی را بر اساس این مثلث انتخاب شغل انتخاب کنید؛ سپس در کلاسهای عملی شرکت کنید و با کسب مهارت در آن رشته، از علاقه و موفقیت در کار برای آینده مطمئن شوید. مشاوران حرفهای با شیوههای مختلفی در انتخاب شغل آینده میتوانند کمک کنند؛ بهطور مثال، میتوانند استراتژیهای شغلی و راهنمایی شغلی برای دانشآموزان تدوین کنند. در صورتیکه نیاز به تدوین استراتژی شغلی برای دانشآموزان دارید میتوانید با مشاوران حرفهای و کاربلد علوی تماس بگیرید تا استراتژی شغلی را براساس ارزشیابیهای متنوع برای شما تدوین کنند.